Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El cel de setembre 2008

Aquest mes podem trobar mirant a migjorn, prop de l’horitzó, si aquest està lliure de muntanyes i de boires, una petita constel·lació de l’hemisferi sud celeste, Microscopi (Microscopium), inventada per l’astrònom francès Lacaille l’any 1752.

Júpiter continuarà brillant en Sagitari i veient-se en direcció sud en les primeres hores de la nit.

Retorna al cel occidental els planetes Venus i Mercuri.

I la sonda Phoenix Polar Lander continua enviant dades des de la superfície marciana.

Segueix …

Aquest mes podem trobar mirant a migjorn, prop de l’horitzó, si aquest està lliure de muntanyes i de boires, una petita constel·lació de l’hemisferi sud celeste, Microscopi (Microscopium). Aquest instrument científic està representat al cel per obra de l’astrònom francés Nicolas-Louis de Lacaille que la creà l’any 1752 per omplir una zona del cel austral sense denominació. Aquest científic va passar quatre anys observant el cel des del seu observatori a la ciutat del Cap a Sud-Àfrica i va crear 14 noves constel·lacions. Però en contra de la tradició de nomenar-les amb personatges mitològics, associà aquests grups d’estels amb els nous aparells que començaven a revolucionar la ciència moderna: el telescopi, el microscopi, el forn químic, la màquina pneumàtica, el rellotge, la brúixola, etc…

Microscopi només posseeix estels dèbils. La més brillant és Gamma Microscopii, un estel gegant deu vegades més gran que el Sol. S’ha calculat que en el seu camí al voltant del centre de la nostra galàxia, Gamma Microscopii va passar a només 6 anys llum del Sol fa uns 3,8 milions d’anys, sent així uns dels objectes celestes més pròxim al nostre sistema solar. D’aquesta manera va ser durant un temps l’estel més brillant del cel de la Terra amb una magnitud de -3 i per tant tan brillant com Venus.

El mes començarà amb una reunió de tres planetes, tot just després de la posta del Sol. Venus i Mercuri, brillants, tindran al mig el ja distant i dèbil planeta Mart. Aquests planetes aniran variant de posició i aproximant-se de manera aparent. Venus i Mart tindran la màxima aproximació el dia 11 de setembre.

Júpiter continuarà brillant en Sagitari i veient-se en direcció sud en les primeres hores de la nit. Si utilitzem un telescopi, l’observació d’aquest planeta amb les seues bandes de núvols i la seua cort de satèl·lits és sempre una visió espectacular. El dia 9 de setembre el veurem tot just dalt de la Lluna.

El 7 de setembre la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent. Tindrem lluna plena el dia 15, i quart minvant el 22. El dia 29 el nostre satèl·lit ens mostrarà l’aspecte de lluna nova.

La nau robòtica marciana Phoenix Mars Lander acaba de completar una de les seues principals missions, la detecció d’aigua. Amb el seu braç excavador ha extret gel a pocs centímetres de la superfície i un dels analitzadors de la nau ha confirmat que és aigua i no cap altra substància congelada. Cal saber-ne més encara d’aquesta aigua, sobretot si alguna vegada va estar descongelada o va mantindre algun tipus de vida. La NASA li ha allargat 90 dies més la vida a la missió pels bons resultats obtinguts fins ara.

La imatge adjunta representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de setembre de 2008, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Solament caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

Foto: HOW AND WHY WONDER BOOKS van ser una sèrie de llibres editats entre 1960 i primers anys de la dècada dels 70 i dedicats a temes científics. Aquests llibres estaven dirigits a gent jove. Tots tenien un format similar i van ser escrits en forma de una pregunta seguida per una resposta. Pràcticament totes les il·lustracions van ser dibuixos fets a mà.

Arxiu adjunt: Mapa celeste per al mes de setembre 2008. Vàlid per al dia 1 de setembre a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent