El 16 d’agost, eclipsi de Lluna

La segona part del mes comença amb un alineament entre el Sol, la Terra i la Lluna. La Lluna creuarà el dissabte 16 per la nit l’ombra que la Terra projecta a l’espai a causa de la il·luminació del Sol. Així que tindrem un eclipsi de Lluna.

Ara bé, l’alineament no serà perfecte. La Lluna passarà una mica per dalt de l’eix Sol-Terra i l’eclipsi només serà parcial. Així i tot cal aprofitar-lo. Serà l’últim de l’any.

Aprofitaré l’avinentesa per veure l’eclipsi de Lluna a un lloc privilegiat, envoltat d’amics. Torne a Ca les Senyoretes a Otos, en una nova Nit  Temàtica, convidat per Joan Olivares per parlar de l’eclipsi. També l’observarem amb tres telescopis des de la terrassa de la casa rural de la Vall d’Albaida.

Segueix …

Com ja he explicat en altre post, dedicat a l’eclipsi del dia 3 de març de 2007, el pla de l’òrbita de la Terra al voltant del Sol, que rep el nom de pla de l’eclíptica, no coincideix amb el pla de l’òrbita de la Lluna al voltant de la Terra.

Un pla està inclinat respecte de l’altre un poc més de 5º. Així és que la Lluna passa la major part de la seua translació al voltant de la Terra per damunt o per sota de l’eclíptica. Però és clar, hi ha dos punts en que la Lluna creua el pla de l’òrbita de la Terra, un en passar de sota a dalt de l’eclíptica i l’altre en passar de dalt a baix de l’eclíptica. Aquests punts s’anomenen nodes (ascendent i descendent) i la línea d’unió dels dos nodes, línea de nodes.

Quan tinguem l’alineació Sol, Lluna i Terra, la Lluna estarà en fase de nova, ja que el Sol allumenarà la Lluna per la seua cara oculta i ens resultarà fosca per a nosaltres. Si és el cas que la Lluna es troba prop d’alguns dels dos nodes, és a dir prop del pla de l’eclíptica, l’alineament serà perfecte i en algun lloc de la Terra s’observarà un eclipsi de Sol. Això mateix passà fa un mes, l’1 d’agost passat, quan els siberians i alguns milions de xinesos observaren un eclipsi de Sol.

Quan es tinga l’alineació Sol-Terra i Lluna, la Lluna estarà en fase de plena, ja que el Sol l’allumenarà directament per la cara que observem des de la Terra. Si és el cas que la Lluna es troba prop d’alguns dels dos nodes, és a dir prop del pla de l’eclíptica, l’alineament serà perfecte i en tots els llocs de la Terra on siga de nit s’observarà un eclipsi de Lluna. Donat que fa 15 dies es va produir un eclipsi de Sol, la Lluna s’hi trobava ben prop de la línea de nodes i demà dia 16, que tindrem lluna plena, aquesta encara s’hi trobarà ben a prop. Així que demà tornem a tindre eclipsi, en que la Lluna es submergirà en les ombres de la Terra i desapareixerà, parcialment aquesta vegada.

Les dades tècniques han estat extretes de la pàgina de Fred Espenak, la millor pàgina dedicada als eclipsis.

L’últim eclipsi de 2008 és un eclipsi parcial de Lluna que passarà en el node ascendent de la Lluna en Capricorn. És visible principalment a Europa i Àsia així com a Àmèrica del Sud. El màxim de l’eclipsi ocorrerà a les  23:10:09 hora local quan la magnitud de l’eclipsi assolisca 0.8076, és a dir que quasi el 81% del disc lunar estarà fosc.

Podem veure un esquema detallat de l’eclipsi
(en aquest enllaç, les hores estan en Temps Universal, cal sumar 2 hores
per a l’hora oficial). Els moments destacats de l’eclipsi parcial del 16 d’agost
2008 són els següents:

Moments destacats Hores, minuts i segons 
Començament de l’eclipsi parcial 21:36:07 
Màxim de l’eclipsi 23:10:09
Final de l’eclipsi parcial 00:44:16

La trajectòria de la Lluna passarà per la part nord de l’ombra terrestre produint-se un eclipsi parcial que durarà unes 3 hores i 8 minuts.

Així que aprofiteu el dissabte per la nit i gaudiu de l’espectacle gratiu de la natura. I si veniu a Otos, allí ens veurem. La idea és veure l’eclipsi i gaudir de la vista dels satèl·lits de Júpiter.

Ja us ho contaré en altre post.

Foto: Eclipsi de Lluna sobre Londres.

Un pensament a “El 16 d’agost, eclipsi de Lluna

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.