Les Persèides, altra volta

Ja sóm al punt en que la Terra, en el seu camí al voltant del Sol, talla l’òrbita del cometa Swift-Tuttle i per tant ha arribat el moment en que recollirem part dels petits trossos de pols que aquest cometa ha deixat en els darrers passos al voltant del Sol.

Aquests petits residus celestes són coneguts com les Llàgrimes de Sant Llorenç ja que cauen prop del 10 d’agost. El nom científic és la pluja d’estels de les Persèides.

Si voleu veure com cauen, aquesta nit i la nit de demà, busqueu un lloc fosc, lluny del cel brillant de les ciutats, espereu que es ponga la Lluna, cap allà a les 2 de la matinada i estirats a terra, mirant al cel en direcció a l’est deixeu passar el temps. Pot fer-se llarga l’espera però només veure un “estel” caure ja s’ho val. Millor si esteu amb l’amic o l’amiga….

Segueix… 

La informació general de la pluja d’estels ja la vaig donar l’any passat 2007 en l’apunt La pluja d’estels de les Persèides. Podeu mirar allí per a obtenir dades dels cometes en general, del cometa Swift-Tuttle, de la seua òrbita, etc…

Ací parlaré només de les condicions d’observació d’enguany.

Si comenceu aviat l’observació a un lloc fosc, tot just després de la posta de Sol d’avui, 11 d’agost, ja ben fosc, podreu veure els primers meteors. Aleshores la constel·lació de Perseu, d’on sembla que surten, estarà encara sota l’horitzó o molt baixa. Mirant a l’est veureu com apareixen fregant l’horitzó.

Més endavant a la nit, Perseu s’elevarà al firmament i els meteors vindran cap a tu des de més alt.

A la nit podreu també admirar Júpiter i la Lluna, ben prop a la constel·lació de Sagitari, altrament dita la Tetera. Quan es ponga la Lluna, cap a les 2 de la matinada, les condicions d’observació seran millors i els meteors més dèbils podran veure’s.

Que ho passeu bé. Jo no sé si veuré alguna cosa. Ací a la Safor està ple de núvols alts.


Foto: Joe Westerberg, Joshua Tree National Park, California, 11 d’agost 2007

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.