Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Eclipsi total a la Xina

Encara esteu a temps. Agafeu un avió a la Xina, com ha fet Leo Messi, i veureu un dels fenòmens més bonics de la natura. Com el dia es fa nit de sobte, com qui apaga el llum de l’estança. La Lluna anirà posant-se poc a poc davant el Sol fins tapar-nos completament la seua llum.

Però si bé no podrem estar a Sibèria o la Xina demà, si que és possible que alguns de nosaltres estiguem pel nord d’Europa. Allí, com explicaré en la resta de l’article, es veurà un interessant eclipsi parcial de Sol. Per tant, no us oblideu de les ulleres d’eclipsi i d’una càmera per fer espectaculars i molt estranyes fotos.

Segueix …


Divendres, 1 d’agost de 2008.

En una banda d’uns centenars de quilòmetres que va des de Greenlàndia fins a la Xina, passant pel nord de Rússsia, Sibèria i Mongòlia, milions de persones seran testimonis de com la Lluna va tapant el Sol en un espectacular eclipse total. Veuran, si es troben en un lloc alt i sense obstacles cap a l’oest, com l’ombra de la Lluna va corrent per la superfície terrestre a una velocitat d’avió supersònic fins que en arribar a ells la nit es fa completa. Veuran les capes més subtils de l’atmosfera solar, la corona plena de zones filamentoses mostrant els camins de l’intens camp magnètic i els planetes al seu voltant, Venus, Mercuri, Saturn i Mart.

La Nasa, entre altres, ho retransmetrà en directe. Si teniu connexió de banda ampla tracteu de veure-ho. S’ho val…

Ara bé no tothom, llevat de Leo Messi i la colla d’esportistes de les olimpíades xineses, podrà estar a la Xina a temps.

Amb temps i diners podria haver programat un viatge per veure l’eclipsi a Sibèria agafant el transsiberià, però no és aquest el meu cas. 🙁

Nosaltres podríem conformar-nos a viatjar a Paris o encara més al nord d’Europa. Allí, encara que l’eclipsi no siga total, si que podeu veure com la llum va minvant com en un capvespre. Segons on es trobeu hi haurà més o menys cobertura per la Lluna. Aquesta foto animada de la NASA ens dóna les distintes parcialitats per a tota Europa. Com veieu a casa nostra no ens toca res de res. Altra vegada serà.

Com diu la nota de premsa de la NASA, que en això té la trencada i és model per a tots en això de la divulgació científica (ja en parlarem en un altre post), els mortals que no puguen anara a la Xina, podem aprofitar l’eclipsi parcial. I a més dura molt més!

I és veritat. Com ja vàrem fer a l’eclipsi parcial del 29 de març del 2006 es poden fer boniques i estranyes fotografies. A través de les fulles dels arbres les imatges del Sol resulten espectaculars. Veien a continuació les fotos que ens envia la NASA.

see caption

Sols creixents fotografiats durant l’eclipsi parcial de juny 2002 [més]

Les hores de l’eclipsi parcial varien depenent de quina zona de la Terra ens trobem ja que la Lluna va movent-se però també la Terra gira. En Europa passarà entre les 10:00 i les 13:00 hora local aproximadament.

Per tant, si demà viatgeu pel nord d’Europa no oblideu les vostres ulleres d’eclipsi i la càmera.

NO MIREU DIRECTAMENT el Sol i encara menys amb prismàtics i telescopis sense protecció. Això mai de la vida. L’observació del Sol és perillosa per la qual cosa cal proveir-se de filtres adequats. Les ulleres d’eclipsi i o bé un filtre de soldador del número /densitat 14 és la millor opció.

Ja em direu com us ha anat. Jo, des de la Safor, no veuré res de res….

Més informació de l’eclipsi del dia 1 d’agost a la pàgina de Fred Espenak. Ell també ha preparat una pàgina amb Google Maps amb el recorregut de l’ombra de la Lluna sobre la Terra, ampliable amb el detall desitjat.

Foto: Eclipsi total de Sol del 24 d’octubre de 1995 a Dundlod, India. Crèdit: Fred Espenak/NASA’s Goddard Space Flight Center



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El Sol per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent