Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Les noves llunes de Plutó reben nom

0
Publicat el 28 de juny de 2006

Llunes Plutó
A final de l’any passat el telescopi espacial Hubble va fotografiar dos nous satèl·lits al voltant de Plutó. Ara han rebut nom oficial: Nix i Hidra. Tot això dins de la polèmica entre els partidaris i detractors de rebaixar a Plutó el seu estatus de planeta.

El passat 31 d’octubre 2005 la NASA va anunciar la descoberta de dues noves llunes orbitant Plutó, el planeta més distant. Aquestes llunes permetran obtenir informació sobre el sistema de Plutó i sobre el cinturó de Kuiper, conjunt de milers de cossos gelats que orbiten el Sol més enllà de Neptú.

Ara acaben de posar nom a aquestes petites llunes: Nix i Hidra.

Els noms han estat aprovats per la Unió Astronòmica Internacional, l’únic organisme internacional amb competències per a la toponimia espacial. Aquests noms, però, no han estat posats a la babalà. Seguint la tradició d’associar els planetes i les seues llunes amb la mateixa familia mitològica o la mateixa saga, s’han posat noms relacionats amb l’infern d’on Plutó és el seu deu.

Nyx és la reina de la nit. Un dels seus fills és Caront, el barquer que pagant una moneda passa els morts a l’infern creuant el riu Estigia. Com que el nom Nyx ja estava usat en l’asteroide 3908 ara s’ha usat la seua versió egipcia Nix.

Hidra és la serp de nou caps amb una sang verinosa. Té cura de l’entrada de l’infern.  De vegades s’ha identificat a Hades, deu de l’infern, amb el deu romà Plutó. És el deu dels morts, fill de Cronos i de Rea i germà de Zeus i Posidó. Después del repartiment de l’Univers li va tocar la pitjor part: l’infern. Allí vivia junt a Perséfone, a qui va raptar per poder tenir parella.

Aquest nou descobriment ha excitat els astronoms planetaris i l’equip de la missió New Horizons de la Nasa que ha d’arribar a Plutó el 2015.

Sentirem a parlar molt sobre  Nix i Hydra en els pròxims anys, ha dit el co-director de l’equip del descobriment, Alan Stern del Southwest Research Institute (SwRI) en Boulder, EUA. “Els astrònoms ja estan demanant temps d’observació en els telescopis més grans per a estudiar les seues òrbites i les seues propietats físiques. I quan finalment la missió News Horizons arribe al sistema de Plutó l’estiu del 2015 cada lluna serà cartografiada al detall.

Plutó actualment un planeta segons la IAU, podria ser un més del conjunt de milers de cossos gelats del cinturó de Kuiper. Fins i tot ja se n’han descobert alguns més grans que ell. Molts són els arguments en contra. Per aclarir aquestes qüestions la IAU vol publicar una definició oficial de planeta el pròxim setembre de 2006. Aleshores sabrem si el podrem anomenar planeta o serà només un objecte més del cinturó de Kuiper.

Per a veure la foto més gran, feu botó dret amb el ratolí i trieu Visualitza la imatge o equivalent. Els usuaris de l’Internet Explorer hauran d’anar a Propietats, copiar-ne l’adreça i enganxar-la a una nova finestra. (gràcies a Marc Belzunces)

Publicat dins de Transneptunians i etiquetada amb , | Deixa un comentari