DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

7 de març de 2017
0 comentaris

Vilanova i la Geltrú impedeix actuar al Circ Històric Raluy tot i un acord amb Cultura

Els artistes del Circ Històric Raluy, que estan bloquejats des d’ahir a Vilanova i la Geltrú (llegir article AQUI), es quedaran fins diumenge en aquesta ciutat del Garraf, però sense actuar i realitzant treballs de manteniment del circ. L’Ajuntament de Vilanova ha decidit denegar el permís a la companyia tot i que des de la regidoria de Cultura se’ls va assegurar fa setmanes que tindrien autorització per actuar entre el 9 i el 19 de març.

El consistori, a través d’un comunicat, ha esgrimit tres raons per denegar el permís. En primer lloc, que la plaça sol·licitada “ja té diversos actes previstos durant l’any que no fan aconsellable sobrecarregar més aquest espai”. En segon lloc, diu l’ajuntament, s’ha “tingut en compte que ja hi ha un espectacle de circ previst per a finals d’aquest mateix març a Vilanova i la Geltrú, i un altre per al mes de juliol”. “La proposta del Circ Històric Raluy —afegeix el consistori— ha arribat quan l’Ajuntament ja té la programació definida per a aquest any”. I sobre la causa del conflicte, l’acord fantasma del circ amb Cultura, la posició de l’ajuntament és sorprenent ja que diu: “La paraula de Cultura no serveix de res a nivell pràctic” ja que el “permís només ho pot donar Espai Públic” . L’ajuntament també fa una estirada d’orelles a la companyia: “Tot i ser coneixedor de la denegació per part de l’Ajuntament, el Circ Històric Raluy ha arribat aquest dilluns a Vilanova i la Geltrú amb la intenció d’instal·lar-se i actuar al parc de Baix-a-Mar “.

Carlos Raluy: “Ens han enganyat


El director del circ, Carlos Raluy, s’ha mostrat molt “decebut” amb l’Ajuntament de Vilanova i l’ha acusat d’ “intransigent” per no voler entendre la situació ni l’origen del problema i, a més, de no actuar amb suficient “bona fe”. “Cultura ens va enganyar quan ens va dir que podíem venir a Vilanova, s’ha vist que Cultura no pinta res”, ha declarat Carlos Raluy. A més, darrere de la decisió de denegar el permís, Carlos Raluy veu “una intervenció estranya i pràctiques que no són habituals”.

El director va viure ahir a la nit, cap a les 22.00 hores, uns moments de tensió quan la Policia Local va amenaçar amb posar multes a tots els vehicles del circ si no marxaven del terreny. Després de rebre ordres superiors, van donar a la companyia un ultimàtum per abandonar el terreny avui a les 12.00 hores del matí, amb amenaces de multes i inspeccions si no marxaven, però finalment l’Ajuntament ha acceptat aquest matí que els artistes es quedin fins diumenge, quan està previst que viatgin fins a Reus. La companyia, Creu de Sant Jordi de la Generalitat, s’ha sentit humiliada durant la seva estada a Vilanova.

El conflicte de competències entre les àrees de Cultura i de Via Pública, que s’ha evidenciat en aquest cas, torna a posar sobre la taula la problemàtica dels circs itinerants i la necessitat d’unificar els criteris per als permisos als circs. El Circ Cric de Tortell Poltrona ja va denunciar fa 10 anys, el 2007, les traves dels ajuntaments amb els circs, motiu que va causar el final de les gires del Circ Cric per Catalunya.

L’article original s’ha publicat a la web de la revista Zirkòlika.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.