BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

23 de juliol de 2015
0 comentaris

Una foto contra el circ i un observatori que neix mort

El Parlament de Catalunya va aprovar ahir la prohibició dels circs amb animals salvatges a partir de l’any 2017 per una aclaparadora majoria: 105 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP), 19 en contra (PP) i 8 abstencions (C’s). Més enllà de la prohibició, que culmina una tramitació de la llei que s’ha fet d’esquena al circ i discrimina el sector, jo destacaria breument tres aspectes. La barroera tramitació de la llei impulsada pels diputats Josep Rull, Oriol Amorós, Jordi Terrades, Hortènsia Grau i Quim Arrufat ha provocat una fractura entre circs i animalistes que no existia abans i que es podia palpar ahir pels passadissos del Parlament i escoltant les declaracions públiques d’uns i altres.

En segon lloc, el paper del departament de Cultura, molt criticat per ICV-EUiA. Jo no seria tant crític, ja que el conseller Ferran Mascarell ha defensat el circ, almenys ha demostrat ser més sensible que els cinc diputats impulsors de la llei. Això no treu que Mascarell passarà a la història del circ per haver estat el màxim responsable de Cultura en els dos moments en què la política ha decidit acabar amb el circ amb animals a Catalunya. Ahir, 22 de juliol de 2015; i el desembre de l’any 2003, quan l’Ajuntament de Barcelona va prohibir els animals salvatges als circs i Mascarell era regidor de Cultura al govern de l’alcalde Joan Clos.

Un altre punt important, segurament el més rellevant del que va passar ahir, és la creació abans de tres mesos d’un “Observatori sobre l’ús d’animals en circs”. Ja me’n vaig riure una mica ahir d’aquest observatori, que sembla més important que els inspectors de l’ONU buscant armes químiques.  Sincerament, crec que quan el govern que surti del 27S creï aquest observatori, l’òrgan naixerà mort i que els circs no hi voldran participar.

Per últim, el circ amb animals continuarà existint en molts països i els circs seguiran defensant i estimant els seus animals. Aquesta llei aprovada ahir serveix per fer-se una foto i penjar-se una medalla, però per ben poca cosa més. Hi haurà circs amb animals a València, a Perpinyà, a París, a Madrid, a Munic, a Montecarlo, a Nova York, a Rússia… I potser també a Catalunya. I és que el circ, per definició, desafia totes les lleis.

A baix de la imatge, els diputats impulsors de la llei contra el circ Jordi Terrades (PSC), Oriol Amorós (ERC), Hortènsia Grau (ICV-EUiA) i Josep Rull (CiU) al costat de representants d’associacions animalistes, ahir a la tarda al Parlament de Catalunya. Foto: Jesús M. Atienza. 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.