BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

9 d'octubre de 2014
0 comentaris

Sobre la indignació i tristesa d’un pallasso (Tortell Poltrona) al Parlament de Catalunya

Tortell Poltrona (Jaume Mateu) no té animals al Circ Cric. De fet, sempre se n’ha desmarcat. Però ahir, en un gest que l’honora i mitifica encara més la seva figura, va comparèixer al Parlament, davant la comissió d’agricultura -si, si agricultura!!-, per rebutjar qualsevol prohició i reivindicar la condició d’animals de tots nosaltres, així com la relació dels humans amb la resta d’éssers vius. Feia 15 dies que havia arribat d’un viatge amb Pallassos Sense Fronteres al Líban, on els problemes que va veure amb els nens refugiats de Síria són bastant més frepants i reals que el que es plantejaven ahir.

Es va indignar tant amb la primera intervenció d’Oriol Amorós (ERC) que va marxar de la sala de compareixences. Tampoc va entrar en el joc que buscava Josep Rull, de CiU. El diputat i coordinador de CDC, en la línia que defensa de prohibir els animals salvatges, li va espetar unes declaracions periodístiques que va fer l’artista sobre óssos i elefants als circs. Però Poltrona, icona del circ català, no va caure en el parany ni va dir res que posés en safata a la comissió la prohibició dels animals salvatges. Rull no s’esperava aquesta resposta, segur. Poltrona es va mantenir ferm i fins i tot va cridar a la desobediència si en la proposta de llei es manté la paraula prohibició. Ell pertany a la generació de la contracultura dels anys 60 i és coherent. Res de prohibir. Per aquí no passa.

Va fer referència al número de la puça Orzowei -“no me la prohibireu”, va dir-, va convidar els diputats a anar a Lió a veure l’espectacle de Blaï Mateu amb un cavall i ocells i es va oferir a pagar la regulació. Després de la indignació va marxar trist, molt trist, abraçat amb el seu fill. I això, venint d’un pallasso, diu molt poc del Parlament de Catalunya i dels seus diputats.

A continuació, reprodueixo algunes de les frases de la intervenció de Tortell Poltrona (Jaume Mateu) davant la comissió d’Agricultura del Parlament:

“El circ és el primer art de la humanitat i sempre hem estat lligats amb la resta d’éssers vius”.

“Jo mateix sóc un mamífer vertebrat omnívor i em sento del món animal. Amb la seva prohibició significarà que jo no podré entrar al circ?”

“No podem negar que hi ha hagut males pràctiques en els circs, però quan jo anava a l’escola em pegaven i per això no s’han prohibit les escoles, sinó que s’han buscat altres fórmules.”

“Potser aquesta llei [prohibir els circs amb animals] tindria sentit fa 30 anys, però ara? Si no queda ningú! Qui s’aixeca el dia de Nadal per anar a donar-li de menjar al cavall? Em sembla un acte d’hipocresia.”

“Regulin, que serà barat, ja els hi pagarem nosaltres una persona a  mitja jornada. Una prohibició està fora de lloc. A més, els catalans, quan una cosa no ens l’han deixat fer l’hem seguit fent.”

“Si volen aconseguir qualsevol acord, d’entrada treguin del davant la paraula prohibir.”

“Amb els diners del Premio Nacional convido a tot el Parlament a l’estrena del meu fill [Blaï Mateu] a Lió. Vagin i vegin, perquè si no cauen en errors.”

La compareixença completa es pot veure i escoltar una primera part AQUÍ i la resposta als diputats AQUÍ.

(Durant els pròxims dies aniré explicant la resta de les compareixences. Demà divendres, Carles Raluy). 

Foto: Marcel Barrera


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.