DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

8 de setembre de 2016
0 comentaris

Què farem amb la fira de circ Trapezi?

La fira de circ Trapezi busca nou director. No se n’ha ha fet gaire difusió, tot i tractar-se d’una de les fires estratègiques de Catalunya, però és bo anar-ho dient, encara que sigui en aquest humil bloc de circ. Sincerament, i ho dic amb tristesa, crec que és una bona notícia. Fa uns anys, quan se’m va demanar des del CAER la meva opinió, juntament amb moltes altres persones, de qui havia de dirigir la fira, vaig dir que Jordi Gaspar podria ser un bon director. Creia que seria una alenada d’aire fresc i jove, que tindria una mirada del circ oberta i que faria coses noves. Però poc després del seu nomenament van arribar les retallades i uns acomiadaments imputables, és cert, més a l’Ajuntament de Reus i a la Generalitat que a Jordi Gaspar.

Tota la crisi va coincidir amb la marxa dels Escarlata Circus i l’arribada de Jordi Gaspar. El traspàs es va allargar molt i no es podia fer pitjor. M’estalvio tot el culebrot que va haver-hi amb la Louisa Raluy. La veritat és que l’any 2015 semblava que la cosa s’arreglava i començava una nova etapa després dels anys durs de retallades,  però l’última edició, la del 20è aniversari, va ser absolutament decebedora i va constatar la falta d’una línia artísica clara i coherent.

Les carpes han desaparegut des de fa molts anys i ara sembla que són els espectacles de carrer els que van desapareixent del mapa, quan l’esperit de la fira era justament el carrer. A més, es fomenten creacions, com les de l’artista Joan Català, que a FiraTàrrega es presenten com espectacles de dansa. Què estem presentant com a circ?

Una altra qüestió. Ja està bé , molt bé diria, que es potenciï el circ català, però d’aquí a fulminar de la programació les companyies internacionals hi ha un abisme. Ha estat un error colossal eliminar les companyies internacionals de la fira de circ.

La programació és pírrica, molts altres festivals, com el d’Àvila Cir&Co, li han passat al davant i la fira ha perdut molts espectadors i ja no és productor d’espectacles de circ. Em vénen al cap moltes altres coses, però no em vull allargar. Segur que Jordi Gaspar ha fet tot i més. De fet, segurament és gràcies a ell que es va arribar a fer una edició contra l’opinió de molta gent i, potser, gràcies a ell, la fira continua viva.

No tinc ni idea de qui es presentarà al concurs, ni de si Jordi Gaspar té la intenció de presentar-se per tercer cop, ara que també és el director artístic de La Vela de Sabadell, però Trapezi crec que necessita un revulsiu artístic,  un reajustament del seu escanyat pressupost i que molta gent, i no només m’hi compto jo, recuperi la il·lusió perduda.

Una excel·lent mirada circense a la guerra
26.07.2012 | 3.30
A Sense categoria
Aparatós accident en un circ de Michigan
08.02.2012 | 12.05
A Sense categoria

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.