BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

29 d'octubre de 2013
General
0 comentaris

Ofensiva de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP contra els circs amb animals. Res millor a fer?

No hi ha res més important per fer que anar contra els circs amb animals? Acabo d’escriure a l’amic Javier Sáinz, editor i gran aficionat al circ, per dir-li que m’agradaria que vinguéssin a Barcelona tots els cavalls, elefants, gossos i puces que treballen en els circs que ell coneix. Potser així, li comento, es podrà aturar aquesta barbaritat. Temps hi haurà per a reflexionar més fredament. L’article següent s’ha publicat a la web de la revista Zirkòlika

“Ofensiva de cinc grups polítics (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP) al Parlament de Catalunya per prohibir els circs amb animals, inclosos els números de cavalls, gossos i tots els animals domèstics. Les cinc formacions polítiques, totes excepte PP i Ciutadans, han presentat una proposició de llei que introdueix un nou apartat a l’article 6 de la Llei de Protecció dels Animals per tal d’estendre la prohibició total als circs.

La setmana vinent la mesa del Parlament podria acceptar la proposta a tràmit, pas previ per al debat al Parlament. En concret, l’article 6 parla d’estendre la protecció “als espectacles de circs amb animals, que inclou la prohibició d’instal·lació a tot el territori de Catalunya”.


Els cinc grups de la cambra que avalen la proposició de llei havien adquirit un compromís preelectoral amb l’associació animalista Libera. El seu president, Carlos López, s’ha mostrat molt satisfet i ha elogiat que “una vegada més el parlament català torni a liderar la lluita en defensa dels drets dels animals”.
 
Segons López, Catalunya serà la primera comunitat autònoma que prohibirà els circs l’ús d’animals, si bé actualment ja hi ha 99 ajuntaments catalans que han prohibit la instal·lació d’aquest tipus de circs en els seus respectius municipis i en tot l’estat la xifra s’eleva a 133.

De moment, cap circ s’ha pronunciat sobre una proposta que es preveu polèmica. La proposta va més enllà de la normativa vigent a Barcelona, ??que prohibeix els números d’animals salvatges però permet l’exhibició d’animals domèstics com cavalls i gossos.
 

El diputat de CiU Josep Rull ha explicat que avui dia la presència de circs amb animals “és absolutament residual” ja que a Catalunya només n’hi ha un i ara mateix fa més d’un any i mig que no actua. “La societat ha avançat i amb ella la protecció dels animals”, ha subratllat Rull, abans de recordar una frase de Mahatma Gandhi segons la qual “el nivell de civilització d’una nació es pot mesurar pel tracte que dispensa als animals, i amb propostes com aquesta avui Catalunya s’assembla més a la resta d’Europa”.
 
Des d’ERC , el diputat Oriol Amorós ha recordat l’evolució històrica que ha tingut la protecció dels animals a Catalunya i ha destacat especialment la prohibició de les curses de braus i que el Codi Civil Català “sigui el primer que reconeix que els animals no són coses , sinó éssers amb capacitat de sentir i què han de disposar de drets i protecció ” .

Segons Amorós , la prohibició d’utilitzar animals en els circs es justifica perquè “hi ha una llarga sèrie de denúncies de maltractaments, ja que les condicions de vida són molt pitjors que els zoològics, sobretot per factors com la itinerància, l’explotació i finalment l’abandonament, quan ja no estan en condicions de seguir sent explotats”.
 
Jordi Terrades, diputat del PSC, ha destacat que “una societat culta també s’ha de preocupar pel benestar dels animals”, i ha afegit que “era un anacronisme que permetés als circs fer espectacles amb animals”.
 
Per part d’ICV – EUiA, Ortensia Grau ha afirmat que Catalunya avança “molt més ràpid” que la resta de l’Estat en matèria de protecció d’animals, tot i que encara queda camí per recórrer en aspectes com els ocells cantaires, venda d’animals i els correbous i embolats.
 
En sentit anàleg als altres grups , el diputat de la CUP Quim Arrufat ha subratllat “la victòria aconseguida per les associacions animalistes i els ajuntaments”, i ha assegurat que la seva organització lluita “pel màxim respecte als animals”.
 
Des de Ciutadans, la diputada Carina Mejías ha indicat en declaracions a Zirkòlika que està “en contra de convertir Barcelona en una ciutat de censura i ha criticat la proposta de prohibir els animals ja que “limita la creativitat”.” 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.