DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

13 de gener de 2021
0 comentaris

Un llibre per entendre millor el circ social

El circ social ha donat peu els últims anys a alguns llibres que han servit per definir amb precisió el marc teòric, la idea del circ com a eina de transformació social i també l’ensenyament de les tècniques circenses com a transmissors de valors com l’esforç o la superació. Potser el treball més destacat és el llibre Circ, educació i transformació social. El projecte pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris, escrit l’any 2016 per Antonio Alcántara, un els referents en l’àmbit del circ social.

Ara, el nou llibre Profesionales del circo social. 12 meses, 12 historias baixa del marc teòric al terreny pràctic. A través d’entrevistes realitzades per Antonio Alcántara i Aïda Ballester, dotze professionals del circ social ens expliquen el treball a peu de carrer que estan portant a terme. Aquests testimonis donen un resultat molt revelador i interessant, alhora que aporten llum al fenomen i apunten el nom de multitud de projectes en marxa, donant una idea de la pluraritat i l’impacte de moltes iniciatives disseminades pel territori (Valldaura Circ, Circo Corsaro, AltroCirco, Zip Zap, Cirque du Monde, Acirkaos o Ateneu Popular 9Barris).

El llibre, publicat per la interessant Editorial Neret, baixa al terreny pràctic a través de dotze valuosos testimonis

Segurament la formulació de les mateixes preguntes en tots els entrevistats fa la lectura una mica repetitiva, però tot i aquest hàndicap la majoria de les entrevistes tenen el seu propi interès. L’artista Albert Vinyes (Valldaura Circ) ressalta “el poder transformador del pallasso i el circ”. En la mateixa línia, Anna Rubió (Acirkaos) diu que el circ social és una “forma de viure en llibertat i té una part creativa i d’autosuperació que la motiva”. També hi ha alguna crítica sorprenent, com la que fa Toni Porcar, que acusa La Vela de l’Estruch d’”abandonar el circ professional i fer la competència al Festival de Circ Social de Sabadell”. Altres professionals entrevistats són Andrea Martínez, Estíbaliz Sanchis, Javier Gràcia, Andrés Felipe Sales, Mariano López, Beatriz Contreras, Rafael Jack Sánchez, Merche Ochoa i Pasquale Marino.

Portada del llibre

El llibre ha estat publicat per Neret Edicions, un interessant i valent projecte liderat per Lola Renau al voltant de l’art com a eina de transformació social. Com es diu en la introducció del llibre, “totes i cadascuna de les experiències deixen petjada, les seves veus són les que donen forma i defineixen què és circ social”. Per tot això la lectura pot ser molt útil per a un millor coneixement i apropar-se a un reconeixemet que, malgrat els avenços dels últims anys, el circ social encara no té com es mereix.

FITXA LLIBRE

Autors: Aïda Ballester i Antonio Alcántara

Editorial: Neret Edicions

Preu: 12€

Pàgines: 116

Col·lecció: De la web al paper

Any edició: 2020


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.