DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

16 d'octubre de 2014
0 comentaris

Les oportunes preguntes d’Enys Faggioni (Circo Americano) als diputats del Parlament

Enys Faggioni, del Circo Americano, va donar moltíssimes respostes durant la seva compareixença al Parlament de Catalunya el passat 8 d’octubre, però sobretot va fer moltes, moltíssimes preguntes als diputats que volen prohibir els circs amb animals a Catalunya.

Algunes d’aquestes preguntes anaven enverinades. Es pot impulsar una prohibició que es fonamenta amb mentides? D’altres eren de sorpresa. Per què no s’ha cridat al Parlament els científics que tenen informes que demostren que els animals estan bé en els circs ni els artistes que viuen les 24 hores del dia amb aquests animals? Algunes preguntes que va fer les hem pensat moltes persones durant els últims mesos. Quina ha estat lúltima vegada que els qui defensen la prohibició han vist un circ? Quin circ? A quina ciutat? En quina data?

Faggioni pertany al Circo Americano, una empresa catalana que ha abandonat Catalunya per les prohibicions. Hauria pogut anar al Parlament dolgut i molt enfadat, però sense perdre el sentit crític va estendre la mà al diàleg, va obrir la porta dels circ a tots els polítics i va proposar la creació d’una taula de treball on hi hagi tothom, inclosos els animalistes, per regular el benestar dels animals. La seva empresa s’hi juga molt els pròxims mesos al Parlament.

A continuació reprodueixo algunes de les frases de la intervenció d’Enys Faggioni davant la comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya:

“Em sorprèn que no s’hagin acceptat les compareixences de persones que viuen la realitat dels animals artistes diàriament, com Lisa Rado, Yvonne Kludsky o la princesa Estefania.”

“El senyor Amorós [ERC] va dir que en països com Anglaterra, Txèquia o Suïssa estan prohibits [els circs amb animals], però no va dir que ho estan parcialment.”

“La meva pregunta és al senyor Amorós i a les persones que impulsen aquesta prohibició. Es pot impulsar una prohibició que es fonamenta en mentides?”

“Per què s’agafa com a exemple la prohibició en comptes de la regulació que ha tingut Alemanya, Anglaterra, Itàlia o França?”

“Si hi havia científics [en les compareixences] de part dels animalistes penso que s’havia de permetre que hi hagués científics també per part del circ, perquè tan científic pot ser una cosa com pot ser l’altra.”

“Quan arribem a una ciutat el primer que fem és passar controls veterinaris i controls de Seprona. Per tant, per què es diu que els viatges no estan controlats? Ja hi ha una legislació, ja hi ha una regulació sobre el tema dels viatges. Què es pot millorar? Per què no? Som aquí per millorar.”

“Ens encantaria seure amb els animalistes i amb els polítics en una taula rodona de treball i que es fessin realment els interessos primerament dels animals artistes. Crec que seria fantàstic.”

“Hi ha una acceptació gran, per no dir molt gran, per part de la ciutadania a veure espectacles clàssics de circ amb animals artistes.”

“Hi ha circs que maltracten animals? Sí. També hi ha partits polítics i hi ha polítics que roben i que són corruptes (…). Significa que totes les persones polítiques són així? No.”

“El que voldria preguntar al senyor Amorós i a totes les persones que estan a favor de la prohibició és quan han estat per última vegada en un circ? En quin circ? En quina ciutat? En quina data?

“No dubtem que hagin animalistes que treballen de bona fe i que treballen realment en favor dels animals, però també n’hi ha que treballen només pels seus interessos, sobretot econòmics.”

“Jo crec que l’acte, el maltractament, és sempre un acte individual i mai general, per tant, no s’ha de generalitzar.”

“S’ha pogut demostrar també científicament -i aportarem proves- que un animal de circ té un sentit de la felicitat més gran que un animal de zoològic.”

“Quan els solars no són prou grans, li donem prioritat als espais dels animals (…) però a costa moltes vegades de sacrificar el nostre propi benestar, les nostres pròpies comoditats, perquè ells en tinguin.”

“Estem oberts a una taula rodona amb animalistes, amb polítics, perquè cadascú exposi els seus punts de vista i entre tots junts es faci realment un projecte bo per als animals i just per a tothom. Això crec que és molt, molt important. Si no es fa així, duent a terme una prohibició no s’aconsegueix res, absolutament res.”

“Al Circo Americano estem tan convençuts, com en la majoria de circs, de la qualitat de vida que donem als nostres animals.”

“De res serveix que anem uns en contra d’altres, hem d’estar tots units per realment vetllar pel benestar dels animals. Si no ho fem així, seran interessos encoberts, potser interessos polítics, potser interessos animalistes.”

“No tenim res a amagar, res, els nostres animals estan a la vista, però necessitem que el món de la política ens escolti, que el món de la política s’acosti, que el món de la política parli sobre el terreny amb nosaltres”

“No es poden únicament basar en vídeos que li porten associacions animalistes, repeteixo, en la majoria dels casos sense dir d’on provenen aquests vídeos, quina data tenen, de quin circ són, sense donar un nom ja fiquem al circ en el mateix sac (…)”

“Els circs som obrers [s’adreça al diputat Jordi Terrades, del PSC]. Igual que els nostres animals tenen drets, nosaltres també tenim drets com a treballadors. On és el dret de les nostres famílies?”

La compareixença completa es pot veure i escoltar una primera part AQUÍ i la resposta dels diputats AQUÍ.

(Durant els pròxims dies seguiré explicant la resta de les compareixences del passat 8 d’octubre.)


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.