DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

12 de desembre de 2020
0 comentaris

L’Ateneu Popular de 9Barris celebra els 25 anys del Circ d’Hivern amb ‘Fins i tot la foscor’

Tot i la incertesa de les propostes culturals en viu en el marc de la covid-19, l’Ateneu Popular 9 Barris treballa en el pròxim espectacle del ja tradicional Circ d’Hivern, que aquest any celebra el seu 25è aniversari. Es tracta de l’espectacle ‘Fins i tot la foscor’ (Even the Darkness) de les directores de la companyia My!LaikaPhiline Dahlmann i Eva Ordoñez. Una proposta de circ contemporani recomanada a partir de 8 anys que es podrà veure del 19 de desembre al 24 de gener, amb un 50% de la capacitat de la sala (150 persones) i amb la previsió d’oferir més funcions de les habituals per arribar a tota la comunitat interessada. segons ha informat l’Ateneu.

‘Fins i tot la foscor’ (Even the Darkness) és un espectacle de circ contemporani que parla de la història cultural i religiosa d’Occident des d’un llenguatge tragicòmic. Un viatge a través de diferents èpoques i referents, des dels inicis de la humanitat fins al segle XX. Amb sis artistes (Emiliano Pino, Dominique Joannon, Laura Esposito, Julie Bergez, Elise Bjerkelund i Junyi Sun) sobre l’escenari i disciplines com el trapezi, la dansa, la contorsió, la corda volant, la música en directe i el teatre. L’experimentació és un element fonamental d’aquesta proposta circense, amb escenes que parlen de l’origen del món, el pecat original, l’obscuritat, i d’Eves i Adams, des d’una visió crítica.

‘Fins i tot la foscor’ (Even the Darkness) és un espectacle de circ contemporani que parla de la història cultural i religiosa d’Occident des d’un llenguatge tragicòmic

Philine Dalhmann (acrobàcies mà a mà) i Eva Ordóñez (trapezi fix) són membres originals de la companyia My!Laika, companyia de circ contemporani fundada l’any 2010 per crear collages absurds i tridimensionals de moviment, música i imatges. Entre els seus espectacles cal destacar Popcorn Machine (2010), premiat amb Jeunes Talents Cirque Europe 2010; Dékalé (2014), Radio Tagada (2015), Laerte (2018) i Full Out (2019), entre d’altres.

Els seus espectacles surten de llargues cadenes d’associacions distorsionades, situant les disciplines i els efectes musicals en un context de teatre amoral, evitant la narració lineal i la comprensió immediata. Les directores busquen crear els seus propis universos, a vegades fantasmagòrics i fora de la realitat, mostrant al mateix temps la cruesa de la realitat del cos en escena. Ambdues artistes utilitzen el circ com un mitjà artístic que exposa el resultat sense pretensions, aprofitant la realitat immediata i espontània inherent a les disciplines circenses.

Es publicarà en línia un arxiu audiovisual de totes les edicions del Circ d’Hivern i altres materials audiovisuals per reflexionar sobre la creació de circ a l’Ateneu i a Catalunya

A banda del treball amb My!Laika, Eva Ordóñez va crear la companyia Oktobre amb els espectacles Oktobre i Midnight Sun, i treballa també amb el Cirque PardiPhiline Dahlmann dirigeix també espectacles de les companyies Ne a NeCatalyst i nombrosos cabarets efímers.

25 anys del Circ d’Hivern

Han passat vint-i-cinc anys de l’”Esplèndid”, el primer Circ d’Hivern creat i produït per l’Ateneu Popular 9Barris i la seva comunitat l’any 1996. Al llarg de tots aquests anys, l’Ateneu ha fet una “aposta clara” per la producció del circ a Catalunya dirigida a un públic escolar i adult, segons destaca l’entitat. Per celebrar aquest 25è aniversari, i en el marc de la covid-19, es publicarà en línia, al web de l’Ateneu, un arxiu audiovisual de totes les edicions del Circ d’Hivern i altres materials audiovisuals per reflexionar sobre el passat, el present i el futur de la creació de circ a l’Ateneu i Catalunya.

En aquesta celebració, també es vol “oferir nous espais d’exhibició i mostra a les companyies i artistes de circ que tant estan patint l’actual situació de restriccions de les arts en viu i del circ”, segons destaca l’Ateneu.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.