BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

29 de setembre de 2014
0 comentaris

La carta poc coneguda de Jordi Pujol a Charlie Rivel

Divendres passat, escoltant la compareixença de Jordi Pujol al Parlament de Catalunya i el tristíssim espectacle posterior, em va venir a la memòria una carta poc coneguda que l’expresident li va enviar al pallasso Charlie Rivel el 9 d’agost de l’any 1980, pocs dies abans de la inauguració d’un monument a Cubelles (Garraf).

Feia només quatre mesos que Pujol havia accedit a la presidència de la Generalitat. Pujol va ser investit el 24 d’abril del 1980 i la carta és del 9 d’agost del mateix any. En aquesta carta que reprodueixo al final d’aquesta entrada, Pujol s’excusava de no poder assistir a l’acte d’inauguració del monument i elogiava el “bon servei” que havia fet Charlie Rivel fent feliç a “grans i petits”.

El que em crida més l’atenció és que Pujol ja pensava, just quan començava a governar, en com seria valorada la seva obra de govern i la seva presidència. En la carta, Pujol li diu a Rivel: “A mi m’agradaria que algun dia es pogués dir de mi que jo he estat la meitat de bon president del que vostè ha estat de bon artista.” En aquesta frase Pujol fa una comparació de la feina de pallasso, que dignifica amb paraules molt elogioses, amb la de president d’un govern. Quants ho han fet això?

La carta mostra un Pujol sensible i humil, lluny del to alliçonador que va exhibir divendres al Parlament. I mostra una persona molt preocupada, com en el debat al Parlament, en la valoració que tindria la seva presidència.

L’original d’aquesta carta li va donar Charlie Rivel al seu amic, el pintor Joan Soler-Jové, que durant els últims anys ha mostrat el document en algunes exposicions que ha organitzat. L’any 2011, Jordi Pujol va poder rellegir el text en una exposició que es va fer a Bellprat, a l’Anoia. A la imatge que acompanya aquesta entrada es pot veure Pujol en aquesta exposició.

Al voltant del circ hi ha també una anècdota que mostra un Pujol afable i amb allò que en diuen vocació de servei.  L’expresident coneix el Circ Raluy. Durant molts anys va anar a veure amb la seva família l’espectacle que presentava per Nadal la companyia a Barcelona.  Quan el Circ Raluy, l’any 2011, no va poder actuar a Madrid per problemes burocràtics i es va quedar tirat amb les seves caravanes en una àrea de servei de l’autopista, Pujol va trucar al director del circ, Carlos Raluy, per oferir-se a intentar resoldre el conflicte.

Aquesta entrada no és una defensa de Pujol, tampoc és un atac. És simplement el relat de dues anècdotes de circ amb Jordi Pujol com a protagonista. Els  governs de Pujol van fer molt poc pel circ, però que quedi constància d’aquests dos fets, els quals mostren un Pujol amb sensibilitat i proper a la gent.

Carta Mar-cel Barrera (1)

 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.