BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

25 d'octubre de 2012
General
2 comentaris

II Pla Integral del Circ, per fi!

Després de 18 mesos de negociacions entre el departament de Cultura de la Generalitat i el sector del circ representat per l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), avui s’ha presentat, per fi, el segon pla integral del circ de Catalunya, que estarà vigent durant el període 2012-2015 i inclou 10 objectius estratègics i prop de 164 mesures per fomentar les arts del circ. Han presentat el document el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president de l’APCC, Joan Ramon Graell; i representants de l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Ramon Llull, o el Consell Nacional de Cultura (CoNCA), entre d’altres.

El pla no suposarà automàticament un augment de recursos econòmics, molt minsos respecte a altres arts com el teatre, el cinema o la dansa. Aquest any, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat hauran destinat 3,4 milions d’euros, segons ha explicat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Tot i que l’APCC pretenia posar una xifra per assegurar-se el compliment de les accions, el pla s’ha presentat sense cap dotació pressupostària, encara que, com a contrapartida a aquesta cessió, una comissió de finançament que estarà presidida pel conseller de Cultura haurà de servir per fer possible l’execució de les mesures, entre les quals s’hi compta la creació d’un espai estable de circ a la ciutat de Barcelona que es podria ubicar, segons les propostes que hi ha damunt de la taula, als terrenys de l’antic gasòmetre, a la Barceloneta –el lloc on Jaume Mateu (Tortell Poltrona) ja havia proposat instal·lar-hi un circ- o bé a la plaça Margarida Xirgu, al costat del Mercat de les Flors i el Teatre Lliure.

Segons ha explicat Llucià Homs, representant de l’Ajuntament de Barcelona, s’està “treballant” per oferir una programació estable de circ en un equipament públic però amb gestió privada. El pla, segons es llegeix literalment, preveu que Barcelona tingui una programació estable de circ en un espai “habilitat” que s’ha concretar “entre l’any 2013 i el 2015”.

Llucià Homs ha desvinculat aquest circ estable del suggeriment que va fer en el seu moment l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, al Cirque du Soleil per instal·larse a la plaça de toros Monumental, i ha aclarit a preguntes dels periodistes que el consistori està compromès amb el projecte del pla integral i que està buscant la complicitat del sector, encara que no ha descartat tampoc línies de col·laboració i projectes conjunts amb el Soleil, aprofitant que per Nadal tornaran a ser a Barcelona.

Sobre el projecte del circ estable ha dit que “estem negociant amb empresaris del sector perquè és necessari trobar finançament per assegurar la viabilitat del projecte”. Les negociacions, segons ha explicitat, s’estan fent en aquests moments amb l’APCC, després que s’hagin aturat les converses amb Tortell Poltrona des de l’estiu passat.

La sorpresa de la roda de premsa ha saltat quan el conseller Mascarell ha explicat que no hi ha voluntat de cofinançar el festival internacional de circ de Figueres, tot i les reiterades demandes de l’alcalde de Figueres, Santi Vila, perquè la Generalitat s’involucri en el festival. Aquest anunci del conseller també topa amb les intencions del director general de Cultura, Jordi Cabré, que davant l’èxit de la iniciativa de l’empresari Genís Matabosch va assegurar a l’Ajuntament de Figueres que la Generalitat participaria durant el 2013 en el finançament del festival.  El conseller ha dit que aposta per “consolidar” tres festivals –Trapezi, La Bisbal i Pallassos de Cornellà- i que “no té sentit” que els pocs recursos que hi ha es vagin “repartint” en funció de les noves propostes que van apareixent.

Respecte al nyap de La Vela, Mascarell ha reconegut que el resultat del projecte “no ha estat esplèndid”, sense entrar a valorar el paper de l’Ajuntament de Vilanova en tot el desori. El nou pla parla de “fomentar la viabilitat del projecte de La Vela”, per això està a punt de convocar-se un concurs públic, que permetrà resuscitar el projecte.   

El pla, que es va començar a gestar l’estiu del 2011, havia d’estar a punt a inicis del 2012, però les negociacions han allargat el procés i s’ha presentat ara, quan falta només un mes per a les eleccions avançades al Parlament de Catalunya. Una cosa similar va passar amb el Plan Nacional del Circo, que el Ministeri de Cultura va presentar també poc abans de les eleccions al Congrés de Diputats.

Durant la presentació del pla, que ha estat elaborat per 56 persones, el conseller Mascarell ha reconegut els dèficits en “formació i exhibició”, però ha volgut donar dosis d’optimisme pel sector: “El circ -ha dit- és una activitat artística amb un futur esperançador i cada vegada té més presència en la vida cultural, pot ser que en els pròxims anys sigui un sector preeminent.”

Entre les mesures de suport al circ incloses en el pla cal destacar l’increment de la programació d’espectacles circenses en els teatres públics i municipals. “Totes aquests objectius van acompanyats de mesures concretes”, ha assegurat el conseller, que ha posat com a exemple el cas del TNC (Teatre Nacional de Catalunya). “El nou director -ha dit Mascarell- ja està treballant en un contracte programa que inclou aquest punt”. Per Mascarell, però, un dels aspectes més novedosos és el de la formació.

El president de l’APCC, Joan Ramon Graell, ha dit per la seva que l’associació “vetllarà de forma implacable perquè el pla integral no quedi en declaracions d’intencions”.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.