DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

22 de juliol de 2015
0 comentaris

El Parlament aprova avui la prohibició dels circs amb fauna salvatge amb l’oposició del sector

La sentència de mort dels circs amb fauna salvatge a Catalunya ja està escrita. Ara només falta que avui, cap a les cinc de la tarda, es faci un debat al ple del Parlament i posteriorment es voti una prohibició que entrarà en vigor a partir de l’estiu de l’any 2017 i que compta amb el suport de CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA, i l’oposició de PP, Ciutadans i tot el sector del circ, que havia demanat una regulació.

Durant la tramitació s’han introduït alguns canvis, ja que la intenció inicial era prohibir tots els animals a les pistes de circ i no hi havia cap moratòria. Aquesta moratòria de dos anys, introduïda durant la tramitació de la llei, permetrà que el festival Temporada Alta (Girona) i el Mercat de les Flors (Barcelona) puguin programar l’espectacle de Baró d’Evel Cirk Bestias, estrenat el mes de juny a Lió (França) amb dos cavalls, cinc periquitos i un corb.

La llei que avui s’aprovarà no tancarà el debat dels animals al circ, ja que en el termini de tres mesos des de l’aprovació de la llei, el govern haurà de constituir un observatori sobre l’ús d’animals en circs. En aquest observatori, que haurà de decidir abans de la tardor del 2017 si es prohibeixen per reglament altres animals, hi haurà “representats els àmbits científic i acadèmic de l’etologia, la veterinària i la zoologia, els col·legis professionals d’advocats i de veterinaris, els circs que tinguin espectacles amb animals que no quedin expressament prohibits per la llei i les entitats de protecció dels animals”.

Com si fossin els inspectors de l’ONU buscant armes químiques, la llei assenyala en la seva disposició final que “els circs que s’estableixin a Catalunya han de facilitar l’accés dels membres de l’observatori a les instal·lacions respectives, amb la finalitat de garantir-ne els treballs”.

Una de les grans preguntes que ara molta gent ja es fa és què s’entén per fauna salvatge, ja que la llei no ho aclareix. Tambe caldrà veure si els circs, després d’aquesta nefasta tramitació, estan disposats a participar en l’observatori que crearà el govern.

La prohibició ha estat impulsada pels diputats Josep Rull (CiU), Oriol Amorós (ERC), Jordi Terrades (PSC), Hortència Grau (ICV-EUiA) i Quim Arrufat (CUP). Aquest últim diputat, però, tot i firmar la proposta de llei, no ha assistit ni a les compereixences posteriors ni als treballs de la ponència i, ara per ara, és una incògnita saber què acabarà votant.

A la foto d’aquesta entrada del bloc es pot veure els diputats durant la presentació de la iniciativa legislativa contra els circs, l’octubre de 2013.

La iniciativa ha provocat un important enuig i malestar en el sector del circ, sobretot pels arguments criminalitzadors que s’han fet servir i que es mantenen en el preàmbul de la llei tot i els canvis introduïts a última hora pel departament de Cultura, el caràcter discriminatori d’una llei que només afecta el sector del circ, i la manera com es va tirar endavant la iniciativa, sense cap consulta amb les companyies de circ.

Durant el debat d’aquesta tarda es preveu que el grup d’ICV-EUiA faci autocritica de com s’ha portat la tramitació d’aquesta llei.

Val la pena escoltar unes declaracions de Carlos Raluy al programa Els Matins de TV3 (veure AQUÍ), i escoltar les intervencions de Tortell Poltrona i Blai Mateu.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.