BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

15 de novembre de 2010
3 comentaris

El circ Raluy projecta un museu al Baix Empordà

El paisatge de Vulpellac, al municipi de Forallac (Baix Empordà), canviarà com un mitjó els pròxims mesos. El Circ Raluy i l’Ajuntament baixempordanès han tancat un acord que permetrà que la històrica companyia traslladi tot el material que en aquests moments és en un magatzem a l’Aldea (Baix Ebre) i faci un parc temàtic de circ que inclourà, per una banda, un centre de formació de tècniques circenses i, per una altra, un museu de fotografies, aparells, cartells i caravanes de circ, algunes de les quals estan restaurades i daten de començament de segle XX. El projecte, que en aquests moments està en fase de realització, serà una realitat durant el 2011, segons han confirmat tant l’alcalde de Forallac, Josep Sala, com el director del circ, Carles Raluy. El parc temàtic s’instal·larà en un lloc de pas de molts vehicles, just al costat de la rotonda situada a la carretera que enllaça Girona amb Palamós al seu pas per Forallac. Aquesta situació privilegiada del circ donarà molta visibilitat a un projecte que compta amb el vistiplau de l’Ajuntament de la localitat, el qual farà la cessió d’uns terrenys d’entre 5.000 i 9.000 metres quadrats per un període màxim de 50 anys. (L’article continua).

 

El circ, a més, ja té en projecte comprar uns terrenys adjacents per fer més extens el parc de circ. “Ens fa una il·lusió enorme poder tenir una base estable del nostre circ sense renunciar a les gires per Catalunya, que continuarem fent”, explica Carles Raluy, que afegeix que Vulpellac és un “lloc estratègic” que facilitarà molt més la mobilitat de la companyia per a les gires. “Serem a només 20 quilòmetres de l’autopista i a més tindrem el TAV molt a prop; ens anirà bé per als viatges a Barcelona i a París”.

El projecte serà un atractiu més de la zona. Els terrenys on hi haurà la base estable del circ estan situats a només 6 quilòmetres de la platja, i el 50% dels habitatges del voltant són segones residències. Segons l’alcalde, el consistori està a a l’espera que la companyia de circ presenti el projecte definitiu que elabora un equip d’arquitectes per donar el llum verd a una iniciativa que si tot va sobre rodes disposarà de tots els permisos per executar-se durant l’any 2011. La iniciativa del Circ Raluy té una certa semblança amb el parc que hi ha a Piolenc, a França, on el circ Alexis Grüss té un museu i ofereix els seus espectacles, entre d’altres serveis.

Per a l’alcalde, el projecte del Raluy serà un “esdeveniment cultural”. L’acord que ara s’ha tancat entre la companyia i l’Ajuntament es va començar a gestar fa alguns anys, quan l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà va rebutjar que el Raluy s’instal·lés a la localitat i la companyia va començar a visitar cada any Vulpellac.

El Circ Raluy, que va ser distingit l’any 2007 amb la Creu de Sant Jordi, ha adquirit recentment material de circ que s’inclourà en el nou museu i que s’afegirà al valuós fons documental que inclou fotografies, cartells, vestits i objectes que la família Raluy, una nissaga de cinc generacions dedicada al circ, ha estat conservant durant dècades.

La gran finca que el Circ Raluy té a la localitat de l’Aldea (Baix Ebre) quedarà buida ben aviat. Un dels motius per abandonar aquesta zona, on la companyia guardava el material des de feia 35 anys, són els robatoris i desperfectes que pateixen. “Estem avorrits de la inseguretat, vaig parlar amb l’alcalde de l’Aldea [Daniel Andreu] fa uns mesos per millorar la vigilància a través dels Mossos d’Esquadra però la situació no ha millorat gens”, segons el director del circ Carles Raluy, que lamenta la marxa d’una localitat d’on són fills predilectes.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.