BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

27 de setembre de 2009
3 comentaris

El Circ Cric tornarà a fer gires per Catalunya a partir de la tardor del 2010

Dos anys i mig després de la històrica plantada que el Circ Cric va fer en la seva gira per Catalunya, la troupe més carismàtica del circ català tornarà a la carretera. Serà a partir de la tardor de l’any 2010, segons ha confirmat Tortell Poltrona en una entrevista que publicarà la revista Presència el pròxim diumenge dia 4 d’octubre, coincidint amb el debut del Circ Cric al Teatre Lliure. 

 El Circ Cric de Tortell Poltrona i Montserrat Trias tornarà a sortir del seu quarter general del Montseny per fer gires per Catalunya. Serà a partir de la tardor del 2010, justament tres anys i mig després de la sonada aturada del circ a Tarragona a causa de les traves burocràtiques dels ajuntaments per instal·lar les carpes i de la competència deslleial d’alguns circs tradicionals, en concret del Circo Deros; segons va denunciar Tortell Poltrona. A causa de l’enorme rebombori mediàtic que va causar la interrupció de la gira del Cric, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va impulsar l’elaboració d’un pla integral del circ que incorporava un protocol per a les gires i un circuit de ciutats amigues que l’any que ve el Circ Cric posarà a prova. La intenció del Circ Cric és sortir de gira amb una estructura més lleugera que l’actual, la qual cosa obligarà a renovar part del seu material. El projecte més imminent, però, és la temporada que el Cric farà a la plaça Margarida Xirgu, davant del Teatre Lliure, a Barcelona. Entre el 3 d’octubre i el 22 de novembre presentarà l’espectacle Els racons de la memòria, dirigit per Blai Mateu, un dels tres fills de Tortell Poltrona. A continuació segueix l’article publicat al diari El Punt el dia 8 de març del 2007, l’endemà de l’anunci de la plantada.

“La sisena gira del Circ Cric des que va començar al mes de febrer a la ciutat de Tarragona s’ha acabat de manera brusca. Poltrona, que ha anul·lat el seu debut a Reus, previst per a aquest dissabte, no tornarà a la carretera fins que la Generalitat no posi «ordre i reguli» la presència dels circs a les ciutats i s’acabi la competència deslleial que practiquen, a parer de l’empresari, molts circs de tall tradicional. El cúmul de situacions negatives que les últimes setmanes ha viscut la companyia han estat el detonant d’una situació de precarietat que arrossega el circ des de l’any 2002. «Ens sentim desemparats i no estem disposats a continuar així», explicava ahir Montse Trias, del Circ Cric.

La gota que va fer vessar el got de la paciència va ser la viscuda la setmana passada a Reus. Tot i anar amb el suport del festival de circ Trapezi i del Centre d’Arts Escèniques de Reus, dirigit per Ferran Madico, l’Ajuntament de Reus va impedir al circ col·locar cartelleres publicitàries. En una nota feta pública ahir i enviada als ajuntaments i al conseller Tresserras, el Cric denuncia que paral·lelament a la prohibició, el mateix ajuntament tenia «col·locades unes cartelleres similars, contradient la normativa». Un altre embolic va passar a Tarragona per carnaval, quan el circ Deros, de la família italiana Rossi, va robar algunes cartelleres del Cric i d’altres les va sabotejar col·locant a sobre els seus horaris i dates. El Cric, que té el cas en mans d’advocats, va denunciar ahir el circ Deros per haver fet servir una «publicitat enganyosa amb usurpació de nom i imatge». La impossibilitat de fer publicitat –l’Ajuntament de Tarragona també els ho va prohibir a última hora– va fer que el percentatge d’ocupació a les funcions fos de només un 30%. A Tortosa, el departament de Via Pública ha negat dos cops els permisos per començar obres. «Estem cansats després de cinc anys aguantant, nosaltres ho fem tot legalment i no paren de sorgir problemes i entrebancs, volem ordre i concert», explicava ahir decebut Tortell Poltrona, que ara espera un gest de la Generalitat. En la nota, el Cric demana una llei del circ, un protocol adreçat als ajuntaments de com rebre els circs «de caire teatral o cultural», una diferenciació entre els circs culturals i els tradicionals, i un cens que registri tots els circs que hi ha a Catalunya, així com un codi de conducta adreçat als circs. El Cric, ara aturat per falta de suport, va rebre el 2005 el Premi Nacional de Circ, i per les seves graderies hi han passat 288.805 espectadors els últims cinc anys.”

 

 

 

 

 

 

 

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.