DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

20 d'abril de 2017
0 comentaris

El circ amb animals, una altra vegada

Ja m’agradaria mirar cap a una altra banda, però ho sento amb l’ànima, no puc i tampoc no vull. Ja m’és indiferent el silenci dels qui haurien de donar la cara. És tan immisericorde el que volen fer, amagat rere una pantalla de normalitat i moralitat, que una vegada més m’esventro. El circ amb animals, una altra vegada.

Amb un any i mig de retard, el govern de la Generalitat va aprovar el passat 4 d’abril la creació de l’Observatori d’Avaluació d’Ús dels Animals al Circ, un instrument que una llei del Parlament obligava a constituir com a molt tard l’octubre del 2015. El govern, doncs, ha estat 18 mesos incomplint la llei. No se sap per quin motiu s’ha creat ara, quan se suposa que la legislatura s’hauria d’estar acabant o això és el que ens pensàvem, incrèduls, el 27-S i quan només falten tres mesos perquè entri en vigor la prohibició dels circs amb animals salvatges a Catalunya.

Aquest Observatori que s’ha creat no és res més que la continuació del teatre de marionetes que va ser la comissió parlamentària per prohibir els circs amb animals, amb els aleshores diputats Oriol Amorós (ERC) i Josep Rull (CDC) com a grans protagonistes i botxins. Com que els animalistes no van aconseguir els seus objectius, que era prohibir tots els animals, van acordar amb els partits polítics refredar el debat, no tancar-lo del tot, i crear un observatori que a mig termini prohibís els animals domèstics; és a dir cavalls, gats, gossos etc. A per totes. I ara van per això, senyores i senyors. A prohibir els animals domèstics i espectacles com els de Baró d’Evel de Blai Mateu o els números d’animals del Festival de Figueres.

Em pregunto quin circ voldrà anar a aquest Observatori a reunir-se amb els animalistes El Circ Raluy? El Circ Cric? L’APCC? Los Galindos? Quin riure! I em pregunto quins circs aniran a inspeccionar els integrants de l’Observatori, perquè no n’hi ha cap que giri amb animals. Els passarà com als inspectors de l’ONU a l’Iraq, que no van trobar mai armes químiques. 

Sí que hi ha una cosa que em sorprèn i m’inquieta. La Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural ha de donar el suport administratiu i tècnic per al desenvolupament de la funció d’aquest Observatori, que ha de redactar unes conclusions sobre les condicions d’uns animals domèstics que no existeixen perquè no hi ha circs amb animals domèstics a Catalunya. Es tracta d’una direcció general que depèn de la conselleria de Territori i Sostenibilitat, el titular del qual, el conseller Josep Rull, és un dels animalistes que més van treballar contra els circs i a favor de la prohibició, rebutjant la regulació que demanava tot el sector. Crec que entre absències i dependències, aquest Observatori no té garantida la independència necessària que faria falta. Fa temps que hi rumio, però si hem de construir així la República Catalana, em quedo a Espanya.

A la imatge, Juan Gutiérrez durant el seu número amb animals al Gran Circ de Nadal de Girona. Foto: Bertrand Guay.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.