BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

28 de febrer de 2017
0 comentaris

Soler-Jové, Ramon G. Ruiperez i Josep Guindo exposen les seves obres de circ a Terrassa

Amb cert retard, però amb molt convicció, recomano l’exposició Circ, que fins al pròxim diumenge 5 de març es pot veure al Centre Cultural de Terrassa (CCT). Tres artistes de diverses generacions i estils molt diferents —Joan Soler-Jové, Ramon G. Ruiperez i Josep Guindo— exposen a través de fotografies, pintures i aquarel·les mirades molt interessants del circ i alguns dels seus artistes.

L’exposició té tres espais. Les pintures de Solé-Jové (Barcelona, 1934) són, a banda de grans obres d’art, un testimoni únic del circs itinerants que s’instal·laven a Barcelona a mitjans del segle XX. És una delícia observar aquestes obres i, al mateix temps, veure com l’autor captava amb la seva traça i realisme l’ambient exterior de la carpa i l’atmosfera interior del circ.

Les obres que s’exposen de Ruiperez (Barcelona, 1966) són molt diferents. Per a mi són una gran descoberta. L’artista retrata els artistes, entre ells Marcel Marceau o Xavier Cugat, i crea un univers molt personal. Per últim, la tercera part està dedicada a les fotografies de Josep Guindo (Terrassa, 1958), un professional de la medicina que es va especialitzar en la fotografia de circ després de visitar el festival Circuba, a l’Havana. Guindo ha volgut estar acompanyat en aquesta exposició per Soler-Jové i Ruiperez, dos artistes amb qui manté una estreta relació. Entre la vintena de fotografies que exposa Guindo hi ha imatges dels germans Carlos i Lluís Raluy, de Tortell Poltrona, i de propostes més contemporànies com Hotel Iocandi o Manolo Alcántara.

En el catàleg de l’exposició, el crític Josep Maria Cadena firma un text del catàleg, titulat Ens cal mantenir el somriure del circ, que és tota una lliçó: “Crec que ni com a col·lectivitat ni com a individus podem permetre’ns renunciar als valors culturals, estètics i emotius del circ, i que per això hem d’assegurar la seva supervivència i potenciar-ne la difusió”.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.