BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

22 d'agost de 2018
0 comentaris

Circus Arts Foundation abandona Figueres i llança un nou projecte a Girona: La Cúpula de les Arts

Circus Arts Foundation abandona Figueres i llança un nou projecte a Girona: La Cúpula de les Arts. L’antic circ Charlie Rivel es transforma en un espai per a trobades i molt més. Segons una nota de premsa, d’aquí menys d’un mes l’antic aparcament de la cantonada de la carretera de Barcelona amb Emili Grahit i el Passeig d’Olot, en desús des de fa dos anys, acollirà, de manera permanent, La Cúpula de les Arts. Es tracta d’una polivalent carpa iglú amb una grada que permet desenes de configuracions possibles, escenaris variats i capacitat màxima de 852 butaques. El nou equipament escènic gaudirà d’una situació estratègica, destaca la nota de premsa. A només 5 minuts a peu de les estacions d’AVE, tren convencional i autobús, entre els parcs Central i del Migdia i amb sis grans aparcaments al costat.

El nou espai pretén ser un element més en la transformació de la carretera de Barcelona amb projectes de gran envergadura ja en marxa com la nova Clínica Girona o d’altres ja aprovats com l’ampliació del centre comercial Hipercor / El Corte Inglés. Cúpula de les Arts aspira esdevenir un nou actiu per a una ciutat que fa prova d’un notable dinamisme cultural, turístic i econòmic amb pols d’atracció estratègics com la seva universitat o destacats festivals.

La infraestructura estarà preparada per tal de poder acollir activitats formatives de variada naturalesa durant el dia (residències d’artistes, laboratori cultural, congressos, convencions, master classes, etc.) i convertir-se al capvespre i cap de setmana en una alternativa singular per a esdeveniments corporatius, espectacles i d’altres actes culturals, lúdics o gastronòmics. Concerts, monòlegs, desfilades, balls, obres de teatre, sopars-espectacle, circ, cates, congressos, meetings i, fins i tot, determinades competicions esportives com de tenis taula o billar poden trobar a Cúpula de les Arts el seu escenari ideal.

A nivell de creació i formació, el principal objectiu serà poder oferir un espai d’assaig per a l’acrobàcia urbana que practiquen molts joves de la ciutat: donar visibilitat així a la cultura dels nois i noies adeptes al parkour, tricking o slack wire.

Marxa definitiva de Figueres

La promotora d’aquest nou espai multifuncional és Circus Arts Foundation, la fundació privada cultural sense ànim de lucre que anualment organitza el Gran Circ de Nadal al desembre al Pavelló Municipal d’Esports de Fontajau i Elefant d’Or, el Festival Internacional del Circ al febrer, al costat del Palau de Fires de Girona. Pel nou espai i la seva programació no s’ha sol·licitat cap tipus de suport públic a cap administració competent, aclareix la nota de premsa. Coincidint amb l’obertura de Cúpula de les Arts, Circus Arts Foundation trasllada les seves oficines de Figueres a Girona: en els propers dies obrirà les seves noves dependències a la Plaça d’Europa, en uns locals a escassos 60 metres de Cúpula de les Arts. L’aposta decidida de la fundació per a Girona respon a l’excepcional acollida que la Ciutat va oferir a la primera edició del Festival Elefant d’Or celebrat per primera vegada a la capital el passat febrer. Amb les activitats educatives vinculades a les arts del circ que es podran realitzar a la Cúpula, la fundació completarà la seva oferta afegint a l’exhibició noves línies de creació i formació afavorint una proposta global per a promoure Girona com a referent internacional del circ de qualitat.

Amb 2.050 metres quadrats d’espai, el recinte de Cúpula de les Arts estarà integrat per la gran Carpa iglú al voltant de la qual es disposaran un seguit de serveis tant per als operadors que hi actuïn (magatzems, vestuaris, dutxes, sanitaris, zona de descàrrega, backstage) com per als seus usuaris (carpa hall, taquilla, wc públic, cafeteria, terrassa).

La gran Carpa Iglú ofereix un disseny únic a Europa que permet conciliar la visió panoràmica (sense cap columna interior) amb una destacada alçada (14,5 m. en el seu punt més elevat). 

Múltiples usos i configuracions possibles

Una de les particularitats de Cúpula de les Arts és la gran versatilitat de la seva configuració interior, molt semblant a la que ofereix algun dels pocs teatres-circs conservats a l’estat, on l’espai circular central pot servir tant d’escenari 360º (fins a 12,7m de diàmetre) com de platea de butaques davant un escenari elevat, propi d’un teatre a la italiana.

En el seu interior, una inclinada grada polivalent, amb còmodes butaques, ofereix desenes de configuracions possibles: auditori, teatre, restaurant-espectacle, envelat… Coincidint amb l’obertura de Cúpula de les Arts, Circus Arts Foundation trasllada les seves oficines de Figueres a Girona: en els propers dies obrirà les seves noves dependències a la Plaça d’Europa, en uns locals a escassos 60 metres de Cúpula de les Arts. L’aposta decidida de la fundació per a Girona respon a l’excepcional acollida que la Ciutat va oferir a la primera edició del Festival Elefant d’Or celebrat per primera vegada a la capital el passat febrer. Amb les activitats educatives vinculades a les arts del circ que es podran realitzar a la Cúpula, la fundació completarà la seva oferta afegint a l’exhibició noves línies de creació i formació afavorint una proposta global per a promoure Girona com a referent internacional del circ de qualitat. 

L’arribada de l’equipament i de les oficines suposa igualment la creació de nous llocs de treball de naturalesa ben variada: administratius/ves, tècnics/ques de so i llum, cambrers/es, educadors/es, personal de sala, taquilla, vigilància, manteniment i neteja, etc.

En les darreres setmanes, el nou equipament ja s’ha presentat a alguns dels operadors culturals de la ciutat per tal que el puguin incloure en les seves futures programacions. Aquesta tasca de difusió d’aquest nou actiu continuarà els propers mesos per tal d’afavorir noves sinergies i treball en xarxa entre els diferents agents culturals, educatius i socials que actuen a Girona. En la mateixa línea de difusió de l’espai ahir al vespre, 21 d’agost, es va realitzar una primera sessió informativa destinada als veïns dels edificis propers per a explicar-los en primícia les característiques del nou equipament.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.