BLOC DE CIRC

PER MARCEL BARRERA

5 de maig de 2015
0 comentaris

Al Parlament li queden només tres mesos per prohibir el circ amb animals

Si finalment Artur Mas convoca les anunciades eleccions per al pròxim 27 de setembre, al Parlament de Catalunya li queden només tres mesos (maig, juny i juliol) per prohibir el circ amb animals. El que semblava que havia de ser un tràmit –hi havia el consens de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP i un compromís electoral d’alguns partits amb l’associació animalista Libera– s’haurà convertit en un dels procediments més estranys i amb més interrogants d’una altra curta legislatura.

La cosa, resumint molt, està de la següent manera. Després de les campareixences que van protagonitzar, entre molts d’altres, Tortell Poltrona (Circ Cric), Carlos Raluy (Circ Raluy) o Genís Matabosch (Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres), el Parlament havia de convocar els diputats dels partits polítics a una trobada. Després d’aquesta reunió, que en termes parlamentaris es coneix amb el nom de ponència, la proposta de llei per prohibir els circs amb animals havia d’anar a una votació del ple de la cambra i tancar així tot el procés. La tramitació va començar l’octubre de 2013 amb l’entrada al registre de la proposta per prohibir el circ amb animals a tot Catalunya i la posterior roda de premsa dels diputats Josep Rull (CiU), Oriol Amorós (ERC), Jordi Terrades (PSC), Hortènsia Grau (ICV-EUiA) i Quim Arrufat (CUP).

Però sis mesos després de les compareixences del mes d’octubre i quatre després de la presentació de les esmenes, on es va veure la ruptura de la unitat entre els partits que hi havia el 2013, ni la ponència s’ha reunit ni, en conseqüència, s’ha votat al ple. Sembla, doncs, bastant evident que no interessa gaire en aquests moments reobrir un debat que, a més, quan surt a la llum destapa totes les contradiccions que hi ha en els grans partits sobre el tractament dels correbous a les Terres de l’Ebre i el tracte discriminatori cap als circs, que no van ser consultats abans de tirar endavant la proposta de llei.

Una dada ens pot ajudar a entendre perquè els partits han respost a les crítiques dilatant el procés. Mentre que en la prohibició dels toros van passar només tres mesos entre les compareixences dels experts i la votació al ple per prohibir-los, en el cas dels circs ha transcorregut ja més de mig any de les compareixences i la ponència ni s’ha reunit ni té previst fer-ho durant els pròxims dies.  Als fulls del calendari queden tres mesos, però a la pràctica en queden dos i mig, ja que el mes de maig es pot considerar inhàbil per les eleccions municipals ja convocades pel 24 de maig.

Alts càrrecs de la Generalitat han comentat que es guarden per a les seves memòries el marro que hi ha hagut aquests mesos. Oriol Junqueras (ERC) va tenir a les mans un exemplar de la revista Zirkòlika contra les prohibicions. Potser se’l va llegir. Un diputat ha confessat que s’ha sentit molt incòmode defensant  les tesis del seu propi partit. Tot indica que, afortunadament, els partits haurien reaccionat a les crítiques i han frenat en sec, o sembla que han frenat en sec. Aviat ho sabrem.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.