DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

27 de setembre de 2018
0 comentaris

[18è Festival de Pallassos de Cornellà] Arriben els pallassos per capgirar-ho tot

No és una escena molt habitual començar una roda de premsa amb Jordi Juanet ‘Boni’ punxant l’himne dels pallassos de Cornellà i després veure’l aplaudir, al costat del pallasso Claret Papiol, al ritme de la música que diu que arriben els pallassos per capgirar-ho tot. Doncs així d’animada va començar ahir al teatre Sala Fènix (Barcelona) la roda de premsa per presentar la 18a edició del Festival de Pallassos de Cornellà. El festival, que té com a subtítol Memorial Charlie Rivel —aquest any sí tindrà contingut i es prepara una exposició sobre el pallasso universal— se celebrarà entre els dies 14 i 21 d’octubre. Durant sis dies es presentaran un total 47 companyies amb 77 espectacles.

Aposta pels pallassos joves

En la presentació, Boni va destacar que es tracta d’un “festival popular pensat per al poble i que cal omplir els espais”. El nou director, que pren el relleu de Tortell Poltrona i que ja va codirigir el festival l’any 2010 al costat d’Àlex Navarro, va destacar de la programació l’aposta per companyies joves com Adrià Vinyes (Cia LePUANT), present en la roda de premsa, i Brucáa, una companyia formada per Pau Palaus i Fernando Villellas que presentarà El Gran Final, espectacle coproduït pel festival i que respon a la noves línies d’ajuda als artistes joves que es vol potenciar des del certamen. Entre les companyies joves que actuaran també hi ha Filgiranes, una parella de pallassos de Terrassa, i Adrià Vinyes, de Cia LePuant. 

‘Veus que no veus’, el nou espectacle de Pepa Plana

En la roda de premsa hi havia Claret Papiol (ex Germans Poltrona),  històric artista que rebrà de mans de Tortell Poltrona el Nas d’Or, un reconeixement que al llarg dels anys han rebut també el mateix Poltrona, Miliki, Monti, Els Gotys o Manuel Vallès ‘Totó’, entre uns altres. Claret Papiol va dir sentir un “daltabaix emocional” i va reivindicar la figura del pallasso com a gènere. També va parlar Pepa Plana, que estrenarà al costat de l’actriu Noël Olivé un nou espectacle, Veus que no veus, on les dues artistes fabulen amb la possibilitat que les seves àvies haguessin tingut l’oportunitat de ser pallasses. “Ens passem tres pobles perquè som pallasses”, va dir Pepa Plana.

Claret Papiol prepara una entrada amb Charlie Rivel

El programa també inclou les actuacions de Chris Lynam, Aga-Boom, Fanny Giraud, Pistacatro, Filigranes, Juan Callate, Les XL, Mireia Miracle i Paolo Nani, entre molts altres. A la carpa instal·lada a la plaça de Catalunya de Cornellà —es muntarà la del Circo Italiano i tindrà capacitat per unes 600 persones— se celebraran les gales ALAPISTA’. La primera serà solidària de Pallassos sense Fronteres (dimecres 17) i la resta es faran el divendres 19 (20h), dissabte 20 (18h) i diumenge 21 (17h). La gala serà dirigida i conduïda per una pallassa, Jimena Cavalletti, amb la música en directe dels sevillans Lapso Produccions. Serà un espectacle amb la participació de diferents artistes: Nezdames et Nezsieurs, Claret Clown (que presentarà una versió molt personal del famós número  de Charlie Rivel, dirigit pel també actor i pallasso i pallasso Jordi Martínez), Fanny Giraud, Gromic, Die Maiers, Joe de Paul i Tim Tyler. La festa final del festival serà el diumenge 21 d’octubre (19h) després de la gala Alapista a la plaça de Catalunya de Cornellà. Comptarà amb la participació de Balkan Paradise Orchestra i d’algunes de les pallasses i pallassos que hauran actuat en aquesta edició del festival i el gegant de Charlie Rivel.

El festival també acollirà dues exposicions. ‘En presència del pallasso’ (inauguració el 16 d’octubre a l’Espai d’Art Moritz de Cornellà) és una exposició dedicada a l’art de diferents pallassos en actiu i que mostrarà una sèrie de retrats dels col·laboradors de la revista Zirkòlika Jesús Martínez Atienza (fotos) i Marina Suleymanova i Cesc Martínez (textos). D’altra banda, l’exposició ‘Charlie Rivel, cubellenc il·lustrie- pallasso universal’ es podrà veure entre el 4 i el 25 d’octubre al vestíbul de l’Auditori de Sant Ildefons, fruit de la col·laboració entre el Museu de Charlie Rivel i l’Ajuntament de Cubelles, ciutat natal del pallasso. Es recolliran fotografies i alguns objectes de la col·lecció de l’artista, destacant el Charlie Rivel més íntim.

Cornellà demana més compromís amb el festival

Durant la roda de premsa, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Cornellà, Rocío García, va lamentar que el consistori hagi d’avançar els 389.000 euros de pressupost per poder pagar als artistes sense demores i va demanar un major compromís de la Generalitat de Catalunya, el Ministeri de Cultura i la Diputació de Barcelona. García va lamentar que s’hagi de fer un festival sense saber mai amb els diners amb que es compta d’altres administracions. “Hem demanat insistentment el compromís per part de les administracions a dotar al festival d’una partida estable i anual”, va dir García. Avui es votarà un acord en ple de l’Ajuntament per demanar més estabilitat.

Escola internacional de clown a Cornellà

La sorpresa va saltar al final de la roda de premsa, quan Boni va anunciar que Àlex Navarro i Caroline Dream estan treballant en el projecte per crear una escola internacional de clown a Cornellà. L’ajuntament ja té l’espai pensat, però abans d’anunciar-ho vol assegurar-se un finançament que vindria bàsicament de la Diputació de Barcelona.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.