AMB ULLS AMERICANS, DE CARME RIERA

L’ANNA MARIA VILLALONGA VOL COMPARTIR AMB TOTS ELS LECTORS D’EL FIL D’ARIADNA UNA BREU RESSENYA DE LA NOVEL·LA DE CARME RIERA, AMB ULLS AMERICANS.

He acabat de llegir fa pocs dies la novel·la de Carme Riera Amb ulls americans.

Es tracta d’un relat divertit, punyent i una mica sòrdid que narra en primera persona les aventures a Catalunya (bàsicament a Barcelona) d’un jove periodista americà, de nom George Mac Gregor, que hi arriba en circumstàncies realment curioses.

El recurs de l’autora és fer-nos creure que l’original del text prové directament de  la ploma d’aquest personatge que, a més, ha estat assassinat a Nova York poc temps després d’acabar el manuscrit. D’aquesta manera, l’americà resta, prudentment, fora de joc. Així, Riera pot llançar càrregues de profunditat contra els costums, els vicis i els tòpics de la nostra societat sovint massa dedicada a mirar-se el melic i poc disposada a aprendre dels errors i alhora quedar-ne distanciada. El recurs, intel·ligent i fresc, funciona. A l’autora li permet un allunyament que la fa sortir airosa del tràngol de confegir contra el seu país una crítica mordaç, evidentment hiperbòlica, que no deixa cap racó sense explorar.

Malgrat tot, Riera no té inconvenient en mostrar-nos alguna pista, com quan avança, mitjançant l’actuació d’uns humoristes en un local nocturn, certs esdeveniments que assolaran Barcelona (obres de l’AVE, tallada elèctrica, caos ferroviari) en dies futurs.   

Sigui com sigui, l’escriptora ataca tots els estaments socials, fent un èmfasi especial en els temes de corrupció política, amb tints de novel·la negra, i en els vicis inconfessables de les classes altes barcelonines.

En fi, que us recomano la novel·la vivament. Jo vaig riure a plena veu. La veritat és que, després de L’Estiu de l’anglès (que també em va sorprendre molt favorablement), Carme Riera es consolida com una escriptora capaç de desenvolupar un vessant irònic, mordaç i a l’abast de tothom que, tanmateix, no pot deixar indiferent ningú.     

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *