Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Publicat el 8 de gener de 2008

El vídeo del PP contra l’ensenyament en català

Acabo de llegir la notícia i he vist el vídeo, que acaba amb un "reacciona" i m’he posat a escriure per veure si em calma el "mal rotllo" que m’ha agafat.
El PPC vol jugar a fer de Ciutadans a veure si guanya vots, perquè el vídeo (de fet és un àudio), només demostra que la senyora que atén des d’Educació es sap la normativa i els del PPC se la saben molt llarga…

En un moment de l’audio la noia que truca diu "vull que el meu fill parli bé tant en català com en castellà". Jo hi afegiria l’anglès i el francès (i posats a fer, l’italià). Ja m’agradaria, perquè l’experiència que tinc fins ara és que molts dels alumnes en castellà s’expressen (deixem-ho així, sense posar nota) i en català no ho fan mai o molt poc (per "vergonya" o perquè "no els surt").

Tots els sistemes són perfectibles, però no crec que en la Catalunya actual cap noi o noia quan surti de primària no es pugui expressar correctament tant en català com en castellà. Els mestres fan una bona tasca i l’alumnat arriba a l’institut amb coneixement de les dues llengües. A l’institut la cosa és diferent. Sé d’uns quants centres en què el seu fill podria fer, no només les matemàtiques, sinó moltes altres matèries en castellà, encara que l’idioma vehicular de l’ensenyament públic és el català, simplement perquè molt professorat és de parla habitual castellana i és molt difícil canviar de llengua (a català) quan l’alumnat que tens al davant et pregunta en castellà. La conseqüència és que en acabar secundària molts pocs alumnes s’expressen correctament en català (tampoc són cap meravella en castellà, no diguem en anglès o altres llengües estrangeres). I si et poses a corregir les faltes d’ortografia en un examen de Batxillerat et diuen que l’examen no és de llengua… a vegades em conformo en que posin el subjecte, el verb i el predicat.

Bé, i a tot això el PPC comença la precampanya tirant amb bala contra allò que ja havia fet un vídeo de TeleMadrid i que va tenir més èxit aquí que allà. Des que ha marxat Piqué i en Vendrell, l’ala "moderada" ho té més difícil i sembla que venen temps d’anar afegint llenya al foc.

Doncs si comença així la precampanya no sé com acabarem. Sigui com sigui al català sempre li toca el rebre.  1. … és que el discurs que gasta el partit popular és el que té èxit entre els seus electors… d’allà però també d’aquí. Jo també em vaig posar de molt mala llet, no nomes en sentir l’anunci sinó també en sentir el cirera al programa de la terribas ahir. Tinc la sensació que la terribas, tot i que s’informa molt bé de tot per fer l’entrevista, peca en ocasions de no gosar "mossegar" prou. Arguments per rebatre el cirera n’hi havia, pero feia la sensació que no volia ficar-lo en un compromís seriós, o que ella mateixa no estava gaire convençuda del que deia. Reconec que vaig tancar la tele ben aviat per no posar-me de mala llet, no se si despres l’entrevista va ser més punyent.

    Salut i força 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Parlant de Política per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent