Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Publicat el 13 de juny de 2022

Abril: PEGASUS espia polítics, advocats, activistes…

Dilluns de Pasqua va saltar la notícia tot i què feia molts mesos que els afectats en tenien constància. No és un tema menor que hi hagi espionatge per part d’un estat a activistes, polítics, advocats… tots ells independentistes; sigui a través del seu telèfon, sigui a través del telèfon de persones de l’entorn. El cas és greu perquè atempta als principis democràtics, als drets fonamentals. Segons el New Yorker, l’espionatge va començar al 2018, però se n’han trobat indicis que hi hauria alguns telèfons punxats des d’abans. Tot plegat un gran despropòsit.

L’investigador del Citizen Lab John-Scott Railton en la seva intervenció a la roda de premsa al Parlament Europeu convocada en resposta a l’esclat del cas d’espionatgs ‘Catalangate’

Passen els dies i el gobierno es manté immutable, “això no va amb nosaltres”, venen a dir. Mentrestant del CatalanGate se’n parla arreu fora de territori espanyol, no així als diaris principals de la capital de l’estat que ni ho treuen a portada ni en fan cap esment. Fins i tot, la ministra Margarita Robles, en seu parlamentària, posa en qüestió la informació d’un mitjà com el New Yorker perquè no el coneix i no sap quines fonts utilitza.

El gobierno es manté hermètic en la resposta. Les mirades sobre la ministra de defensa que, finalment, després de moltes preguntes i llençar pilotes fora fa una intervenció on se li entén tot…

Després de dos setmanes de pressió dels partits independentistes la ministre destitueix a la cap del CNI i posa una altra dona de la seua confiança i “aquí no ha passat res”,

Aquí teniu una cronologia detallada d’aquests quinze dies del Catalan Gate.

El Financial Times compara el Catalangate amb el Watergate. 

El govern congela les relacions amb el gobierno fins que no s’assumeixin responsabilitats. (notícia)

Òmnium demana a l’ONU que indentifiqui i sancioni els responsables del “Catalangate” (notícia). A principis de juny, Òmnium ho porta al Consell de Drets Humans de l’ONU i exigeix que s’investigui (notícia).

Per si fos poc, Sánchez i Margarita Robles també van ser espiats per Pegasus i aquí sí que ells hi donen importància i volen depurar responsabilitats. I una setmana després, destitució maquillatge inclosa  que no satisfà al govern. Mentrestant,  la Comissió Europea es renta les mans amb els casos d’espionatge amb Pegasus.

El 9 de juny surt la notícia que “El jutge es nega a instruir una macrocausa contra el fabricant de Pegasus pel Catalangate. I el president Pere Aragonès es querella contra l’exdirectora del CNI i la propietària de Pegasus.

El curiós expert espanyol que ha sorprès l’eurocambra justificant l’espionatge amb Pegasus.

I anar fent. És un afer que està denunciat i que ha d’anar fent el seu curs. Potser això no portarà enlloc o potser sí. Si més no el CatalanGate és una més del gobierno más progresista de la historia. Això ha produït la congelació de les relacions entre govern i gobierno per un període indeterminat



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Parlant de Política, per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent