Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

28 de juny a la Ribera d’Ebre

Diumenge passat, 28 de juny, es va celebrar arreu del món el Dia Internacional de l’Orgull LGBTIQ+ [aquí una mica d’història del perquè d’aquest dia]. Enguany, per la pandèmia, no hi va haver manifestacions multitudinàries, però a cada poble o ciutat se les van empescar per assenyalar el dia d’una o altra manera i fer trobades més reduïdes.

A proposta de la Direcció General d’Igualtat, a molts pobles de la comarca es van pintar els bancs o els passos zebra amb els colors de l’Arc de Sant Martí, símbol del moviment LGTBI+. A la majoria de pobles de la Ribera d’Ebre es van fer actes reivindicatius, lectures de manifest i pintades incloses. Començant pel nord, a Flix es van pintar bancs amb els colors de l’arc de Sant Martí, com també a La Torre de l’Espanyol [web], Garcia [web], Vinebre [manifest sencer], Móra la Nova [web]Ginestar [web] i acabant a Tivissa on, a més, es va donar a conèixer una associació LGTBI local.

Doncs això. La Clàudia és de Tivissa i té clar que és important la reivindicació a cada racó, a cada poble i donar visibilitat al col·lectiu.[Entrevista a Clàudia Pallisé:  “Perquè des del poble i des de tot arreu volem ser qui som amb orgull“]

Realment, enguany sento orgull de partit en veure tots els actes que s’han fet arreu. Tots els Ajuntaments amb ERC al capdavant i Consell Comarcal han fet actes reivindicatius. A Móra d’Ebre només es va poder penjar la bandera del balcó de l’Ajuntament; una petició que es va fer des d’ERC-Móra d’Ebre ja fa cinc anys, atenent els compromisos signats amb LGTeBre, fins ara, l’única associació LGTBI+ de les Terres de l’Ebre.

Ajuntament de Móra d’Ebre, 28 de juny de 2020.

LGTeBre va sorgir el 2014, es va constituir a Tortosa i va promoure activitats per totes les Terres de l’Ebre. El 27 de juny de 2015 ERC-Móra d’Ebre va fer el primer acte revindicatiu després d’haver entrat al consistori amb tres regidors i ser la primera força a l’oposició. La bandera ens la van deixar penjar davant l’Ajuntament (com podeu veure més avall); en anys posteriors es va penjar també al Passeig del Pont i, finalment, després de la insistència, es va poder penjar del balcó de l’Ajuntament. El 2017 fins i tot un regidor de govern va participar en la manifestació que LGTeBre va promoure per tal de fer visible la reivindicació del moviment. Així que, en aquests cinc anys, una mica s’ha avançat.

Primer acte reivindicatiu LGTBI+ a Móra d’Ebre, organitzat per ERC-Móra d’Ebre el juny del 2015.

El 2017 la manifestació reivindicativa es va fer a Móra d’Ebre amb l’organització de LGTeBre i la participació de gairebé totes les forces polítiques del consistori (excepte el PP), en aquell moment: CIU, ERC-AM i PSC-PM.

Final de la manifestació reivindicativa amb LGTeBre. Juny 2017.

I si penseu que no cal o que és sobrer, res més lluny de la realitat, encara hi ha molta feina a fer des de totes bandes. Per això és important persistir, visibilitzar i normalitzar perquè tothom pugui #EstimarEnLlibertat.

I sí, cal continuar denunciant si es produeixen agressions o discriminacions per aquesta causa, perquè no són poques.

En definitiva, a la Ribera d’Ebre, gràcies a la majoria de consistoris republicans, s’avança en el reconeixement i reivindicació dels drets i les llibertats.

#28J #OrgullLGTBI #RiberadEbreDeixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de LGTBI+ per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent