Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Dies 6 al 31. Un altre octubre intens amb contrast de notícies.

L’octubre ha vingut ple i carregat de notícies, algunes bones i altres no tant, anem a fer-ne un repàs.

Començo pel final: el dia 30 van sortir en llibertat els detinguts de l’operació Vólkhov que va començar dimecres 28 i va afectar a una vintena llarga d’independentistes, entre ells, Xavier Vendrell, Oriol Soler i David Madí. Al dia següent Oriol Solé i Xavier Vendrell van ser entrevistats al FAQS (aquí Solé i aquí Vendrell), i Vendrell també a Catalunya Ràdio: Xavier Vendrell: ‘No paeixen que l’1 d’octubre els vam passar la mà per la cara’. Una de les coses més comentades va ser que el jutge va donar credibilitat a unes declaracions en les què Rússia estava disposada a donar suport a la DUI amb deu mil soldats i pagant el deute català, cosa que Rússia es va afanyar a desmentir i a titllar-ho “d’absurditat”.

En un primer moment va saltar a la premsa que els detinguts estaven relacionats amb Tsunami Democràtic, després van sorgir vinculacions amb Snowden, Assange, Rússia… Tsunami Democràtic va aparèixer fa un any com a mesura de protesta contra la sentència de l’1 d’octubre i per demanar diàleg a l’Estat. Es van  convocar unes performances increïbles: invasió de l’aeroport, tall de la jonquera i acte al Camp Nou, entre altres.

Però tornem als inicis d’octubre. El dia 6 sabíem que Tamara Carrasco era absolta després de dos anys i mig de persecució. Una bona notícia que no treu que Tamara hagi patit molt. La persecució policial va ser per uns missatges de whatsapp que van fer que l’acusessin de terrorisme; obligada a no sortir del seu poble durant dos anys, ha patit conseqüències laborals havent d’estar de baixa per estrés, i rebre ajut terapèutic. Els diaris foranis la van treure en portada i de sobte va passar de ser una persona anònima, que es manifestava pacíficament com tantes d’altres, a estar en el punt de mira dels constitucionalistes. Segons la jutgessa, res del què va fer era delicte (La jutgessa del cas Tamara acusa la Guàrdia Civil de ser ‘poc seriosa’), però la fiscalia ha recorregut la sentència, esperem que es mantigui l’absolució. En sortir la notícia, ella es mostrava agraïda i sobrepassada. Dos anys i mig després ha arribat la justícia, però l’angoixa, el patiment i el sotrac que li ha suposat no li tornarà ningú. Ara no ha tingut cap portada quan s’ha vist que tot del que l’acusaven era fals. I fora del principat es queden amb el relat que els interessa, no el real.

I finalment, després de molts mesos, s’ha conegut la sentència al major Trapero i la intendenta Laplana (i la cúpula dels Mossos). També absolutòria. Trapero, absolt: ni rebel·lió, ni sedició, ni desobediència. L’advocada del major Trapero i la intendenta Laplana, Olga Tubau, per fi va concedir entrevistes (té per costum no fer-ne mentre el cas està en judici), i va sortir al FAQS (aquí l’entrevista). En aquesta notícia podeu llegir-ne el perfil; i aquí des d’un altre angle. Cal destacar que va ser l’advocada del cas Segundo Marey que va guanyar i va contribuir a desmuntar els GAL.

I bé, encara hi ha més dates per a recordar breument, però no per això menys importants: el dia 14 va fer un any de la sentència del judici de l’1 d’octubre; el dia 16, tres anys que els Jordis són a la presó; tot això mentre Carme Forcadell i Dolors Bassa encara poden només anar a dormir a la presó i sortir el cap de setmana, però el permís penja d’un fil perquè la fiscalia ho ha recorregut. A Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva, la fiscalia va recórrer el seu tercer grau i el TS ha dictat unes condicions dures (suposadament per la pandèmia), no poden sortir del mòdul, no hi ha activitats fora de la cel·la, només poden veure la família 40 minuts a la setmana a través del vidre, han estat 40 dies sense poder tocar a la família… és a dir, han passat l’estiu tancats a la cel·la amb un règim de visites per la Covid, molt pitjor del que havien tingut mai, i sembla que això pot durar fins al 2021, quan ja porten uns 1000 dies de presó.

Val la pena llegir tot el fil d’Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras i Romeva:

I acabem amb la presidenta Forcadell. El dia 26 d’octubre va fer cinc anys que va ser escollida presidenta de la cambra catalana.

#LlibertatPresosPolíticsiExiliats #LlibertatPresesPolítiquesiExiliades



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Parlant de Política per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent