Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Publicat el 10 de maig de 2020

Abril-Maig: Presos polítics confinats, però no a casa

Des d’inicis de març que gràcies a l’aplicació de l’article 100.2 els presos polítics han pogut sortir més o menys hores, més o menys dies a la setmana, per realitzar tasques diverses, alguns de voluntariat, altres a la Universitat o en despatxos privats d’advocats, etc. Era una bona notícia, doncs, malgrat tot, en espera d’aconseguir més permisos i de continuar demanant l’amnistia per a tots ells. Però va arribar la Covid-19 i el confinament de la població i els presos polítics es van quedar confinats a la cel·la en comptes de fer-ho a casa amb la família, com han fet tants altres presos per descongestionar les presons.

Però, mentre semblava que sí que els presos polítics amb el 100.2 podrien sortir i les xarxes es van omplir de la bona notícia, dos dies després de l’amenaça del Suprem als funcionaris, es deneguen els permisos als presos polítics.

Diari Públic: “El Tribunal adverteix les juntes de tractament i la direcció dels centres penitenciaris que excarcerar-los podria suposar un delicte de “prevaricacio”. El Departament de Justícia ha anunciat que les juntes estudiaran que tots els reclusos amb el 100.2 passin el confinament a casa. El 69 % dels presos amb tercer grau passa l’emergència sanitària al seu domicili”.

Carme Forcadell ho diu en una entrevista: “La justícia no és igual per a tots, ara s’ha tornat a evidenciar“.

Per això, uns dies després, Junqueras i Romeva demanen la recusació dels dotze jutges de Tribunal Constitucional.

L’arquebisbe Planellas demana que es permeti als presos que ja gaudeixen de permisos de passar el confinament amb les seves famílies.

Presos polítics d’arreu del món emplacen Bachelet a “salvaguardar” els drets dels interns durant el confinament. Conjuntament amb presos polítics d’arreu del món, Cuixart, Sànchez, Romeva, Forn, Bassa, Junqueras, Rull, Turull i Forcadell, han enviat una carta a l’Alta Comissionada de Drets Humans de l’ONU, l’ex-presidenta de Xile Michelle Bachelet.

Raül Romeva és entrevistat per Crític a la presó: “Tothom ha d’entendre que la independència no serà ni fàcil, ni ràpida ni indolora”. “Fins a l’inici de la pandèmia, sortia unes hores la setmana per treballar. No és cap permís. En un permís pots anar on vulguis i fer allò que vulguis. En l’aplicació del punt 100.2 del reglament, les sortides et permeten anar a treballar en un lloc determinat i tornar a la presó. Res a veure amb la llibertat. Forma part del Programa de tractament.”

Pla mitjà de Raül Romeva sortint de la presó de Lledoners, somrient. Imatge del 2 de març del 2020. (Horitzontal) Foto de Crític.

I també diu això: “De fet, la paradoxa és que s’ha facilitat molt que aquells interns que estaven en tercer grau o en 100.2 es poguessin acollir a aquest dret, per l’excepcionalitat de la situació i seguint les recomanacions de les Nacions Unides i de la mateixa OMS. Als únics a qui se’ls ha denegat aquest dret és a nosaltres, els presos polítics. D’això se’n va encarregar el Tribunal Suprem en un gest (un ‘whatsapp’) que considero execrable i fins i tot prevaricador. Si algú necessitava encara una prova que efectivament som presos i preses polítics, aquí la té.

I, mentrestant, el Tribunal Constitucional Espanyol admet a tràmit els recursos dels presos polítics contra la sentència del Suprem; un pas més del camí cap a Estrasburg al TEDH (Tribunal Europeu de Drets Humans).

Ara bé, el TC no té un termini de resposta, cal tenir paciència (encara més).

Finalment, en comptes de deixar-los passar el confinament a casa, les juntes de tractament de Lledoners i Mas d’Enric han modificat les condicions d’aplicació de l’article 100.2 del Reglament penitenciari i l’horari en què podran sortir de la presó el líder d’ERCOriol Junqueras (podrà sortir 4 dies per setmana durant 12 hores); l’expresidenta de Parlament Carme Forcadell (3 dies per setmana durant 12 hores), i l’exconseller Raül Romeva (4 dies durant 10 hores) Junqueras i Forcadell podran sortir de presó 12 hores al dia, informa el Diari de Girona.

No és llibertat, com ha dit Raül Romeva més amunt, és un dret que tenen de sortir a treballar unes hores al dia. I, mentrestant, a esperar, a veure l’evolució de la pandèmia i anar seguint el combat amb la justícia espanyola i, quan es resolgui, amb l’europea.

#LlibertatPresosPolítics i retorn dels exiliats.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Parlant de Política per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent