Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Publicat el 10 d'abril de 2020

Abril de desconfinament?

Ha començat l’abril i la Setmana Santa de confinament, però alguns no s’ho prenen prou seriosament malgrat les xifres a l’Estat són molt elevades i sembla que hi ha més morts dels que no diuen. Mentrestant, el Gobierno no ha pres mesures de confinament contundents a la capital del Reino i, dimecres 8, l’A3 registrava molt trànsit sortint de Madrid.  També l’A-6 cap a Galícia. De fet, totes les sortides de Madrid es van omplir, però també les de Barcelona, malgrat les xifres esgarrifoses de la pandèmia i les reiterades recomanacions de Salut de quedar-se a casa. (Retencions de circulació a les sortides de Barcelona i Madrid). I això fa que municipis de la costa es blindin agressivament contra els turistes que hi arriben. D’irresponsables n’hi ha a tot arreu, també n’hi ha que van a muntanya posant en perill més vides, atès que els CAP de poblacions petites estan preparats per atendre els veïns de la zona, no un allau de turistes de cap de setmana: “El 90% dels atesos al CAP de Camprodon són de segona residència“. A tot això s’hi afegeix què, segons l’executiu espanyol, dilluns 13 ja podran tornar a la feina els treballadors no essencials. I el Dr. Trilla, un dia més tard, diu que el gobierno NO ha consultat al Comitè Científic Covid-19 per aixecar el confinament.

Primer pla d’Oriol Mitjà. Imatge de l’11 de febrer de 2020 via  CCMA

Des de Catalunya, Oriol Mitjà, ja assenyalava que és un greu error: “L’objectiu és que el dia 13 no ens trobem tots al metro”. Per això Catalunya preveu desconfinar segons la densitat de població de la zona: “No serà el mateix a Barcelona que en altres llocs” afirma la consellera de Salut Alba Vergés. Mentrestant, el govern català encarrega a Oriol Mitjà definir l’estratègia de desconfinament a Catalunya, i també anuncia que destinarà 1,4 milions a produir 170.000 tests per monitoritzar l’evolució de la pandèmia. Important dada a tenir en compte, atès que a finals de març es va descobrir que el gobierno va comprar 50.000 test fallats a una empresa xinesa que, segons el govern Xinès, no tenia llicència (China asegura que España compró los test fallidos a una empresa sin licencia).

D’altra banda, la gestió de l’executiu central no ha estat exempta de polèmica en moltes de les seues decisions, com per exemple centralitzar-ho tot en comptes de deixar la gestió a cada comunitat autònoma. El diari El Mundo explica en exclusiva: Sanidad vetó la venta de mascarillas a las autonomías el 2 de marzo: El ministerio prohibió a los mayoristas suministrar material contra el coronavirus argumentado que iba a hacer una compra centralizada, que luego tardó 23 días en realizar. No cal ser expert per entendre que tres setmanes sense material bàsic amb el ritme que avança l’epidèmia és una bogeria. Tot just avui, l’OMS demana a Europa que prengui nota de la “terrible experiència” d’Espanya.

A Catalunya, el govern acaba d’anunciar que ha comprat 14 milions de mascaretes que es podran recollir a les farmàcies amb la targeta sanitària a partir de dimarts; malgrat el president del Col·legi de Farmacèutics adverteix que dimarts encara no hi haurà mascaretes per a tothom i demana que ningú trenqui el confinament per anar-les a buscar. Però és una bona notícia que en pugui haver, més tard o més d’hora. El govern ha fet, però, la feina que hagués hagut de fer el gobierno.

L’investigador i viròleg Oriol Mitjà afirmava en el programa FAQS de dissabte passat que no era partidari de fer concentracions de persones i grans esdeveniments fins a setembre i el desconfinament s’hauria de fer gradualment. Oriol Mitjà [wikipedia] assessora al govern català i a l’andorrà, però no en volen saber res d’ell al gobierno de Madrid.

Un altre viròleg, Xavier Abad, afirmava a BTV que “Aquest estiu no es podrà marxar de vacances“. Tot un repte per a molts amb ganes de veure món, però és que tot ha canviat de sobte i no és segur anar a cap lloc del planeta. Això sí, podrem fer viatges virtuals amb una série de webs interessants.

I els alumnes?

Mentrestant, el conseller d’Educació Josep Bargalló explicava que espera el retorn a les aules abans de Sant Joan.  La Generalitat ha calculat que 55.000 famílies no poden seguir bé les classes a distància i s’està treballant per a  proporcionar-los-hi ordinadors.

Wuhan

Wuhan, epicentre de la pandèmia, ha decretat llibertat de moviments 11 setmanes després. Els experts, però, demanen prudència a l’haver-se produït 200 casos de contagi en un dia. La pandèmia no està controlada ni a Europa ni a Amèrica (USA ja és el primer lloc del món en nombre de morts i Nova York està col·lapsada), i això posa en risc a tothom.

http://www.elpunt.cat

Per això és més important que mai que ens quedem a casa. Molts municipis han tancat portes a tota la geografia catalana, tant de costa, com d’interior. A la Ribera d’Ebre, també en som conscients i per això el Consell Comarcal ha penjat això al seu web: Si t’estimes la Ribera d’Ebre, per Setmana Santa no vinguis a la teva segona residència.

Els experts ho diuen, el govern ho explica: el més important per evitar contagis és que ens quedem a casa per tal de no anar escampant el virus que segurament és molt més complexe del que s’imaginava. La solució no serà fàcil, per ajudar, queda’t a casa!



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Pandèmia Covid-19 per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent