Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Publicat el 1 de gener de 2020

Dies 18-19 Desembre. Tsunami del TJUE

Al desembre teniem unes dates marcades al calendari. Tsunami Democràtic havia anunciat una gran acció per al Clàssic del dia 18 al Camp Nou, en dimecres. El Barça-Madrid ja s’havia postposat per la manifestació contra la sentència, malgrat era al carrer Marina, lluny del Camp Nou. Tsunami va dir que l’acció es veuria en directe per televisió i seria, com sempre, pacífica i revivindicativa. Mentrestant, a Madrid hi havia nervis, continuaven  escampant que Tsunami Democràtic són terroristes, per espantar, i mantenien als CDRs detinguts en presó preventiva, tot i que en van deixar anar amb comptagotes fins a final de mes reconeixent que no tenien explosius i no eren perillosos, això sí, amb fiança, no fos cas (a l’acabar l’any encara en queden dos en presó incomunicada, Germinal i Jordi Ros).

Foto: Crític. Ivan Giménez.

Però tornem al dia 18. Tsunami va repartir 100.000 cartolines de “Spain Sit and Talk” entre els aficionats que van entrar al camp. Havien demanat encerclar el camp quatre hores abans del partit. Així, després del mosaic de rigor, se’n feia un altre amb aquest lema. No van ser tot, però, flors i violes, en moltes entrades els guardes de seguretat van requisar els cartells. Miraven, fins i tot, dins els entrepans, segons la crònica radiofonica(#ElsEntrepansSeranSempreNostres). I després hi van haver càrregues dels Mossos. A l’exterior, Tsunami va projectar el partit a un edifici per a què tothom qui ho vulgués ho pugués veure, tot i què no va anar prou bé. I a l’interior van aconseguir aturar el joc durant dos minuts, malgrat no ho van deixar veure per TV. Tan se val, el partit va ser dels pitjors dels que es recorden, empat a zero, una nit prou amarga entre unes coses i altres.

Però al matí següent la sentència del TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea), ens va tornar l’esperança. La sentència reconeix la immunitat d’Oriol Junqueras des del moment en que va ser elegit eurodiputat. De moment, Junqueras continua a la presó amb sentència ferma, el Suprem creu que la sentència europea no obliga a alliberar a Junqueras, mentre l’advocacia de l’Estat s’inclinarà perquè Junqueras reculli l’acta d’Eurodiputat. Els advocats de Junqueras han demanat la nul·litat del judici i l’alliberament immediat; a parer seu (i de molts altres juristes), la sentència del TJUE obliga a repetir el judici i a deixar a Junqueras en llibertat, atès que Junqueras tenia immunitat parlamentària des del mateix moment de la votació.

Una de les conseqüències més immediates és que el dia 13 de gener el president Puigdemont i el conseller Comín, seuran al Parlament Europeu, atès que de retruc, la sentència de Junqueras, fa que ells també tinguin immunitat parlamentària. De fet, el president de l’Eurocambra, David Sassoli, va demanar el mateix dia que Espanya apliqués la sentència i alliberés Junqueras.

I a tot això, cal fer govern a Madrid. PSOE i UP van arribar a un acord poques hores després de les eleccions, sorprenent tothom. Després de diverses meses de negociació amb ERC, finalment el dia 2 es durà el principi d’acord al Consell Nacional de la formació, explicant el que s’ha aconseguit i sotmetent l’acord a votació. Meritxell Batet ha convocat els plens els dies 4, 5 i 7 de gener. Tenen l’abstenció de Bildu i el sí de Más País, PNV, PRC, BNG i Teruel Existe; només falta l’abstenció d’ERC per a què tiri endavant la investidura. Segons Marta Vilalta, portaveu d’ERC: “ERC ha aconseguit que el govern espanyol actual entengui que hi ha un conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. Per afrontar-lo, Esquerra ha establert una taula de negociació entre el govern espanyol i el català.” Un espai, segons la portaveu, per exposar els consensos adquirits a Catalunya i una forma de donar forma al “sit and talk” que sol·licita la ciutadania.

Les reaccions no s’han fet esperar: “JxCat critica ERC per actuar sense lleialtat ni respecte al govern català“. Tot i això cal recordar que ERC diu que ha aconseguit una mesa de negociació entre governs, no entre partits. Dijous el president Torra i Pere Aragonès es trobaran a Palau per a què el president conegui de primera mà els acords entre ERC i PSOE.

Sigui com sigui, el 2019 acaba millor del que va començar, la reacció a la sentència, l’informe d’Ammistia Internacional demanant l’alliberament immediat dels Jordis, el revés del TJUE,… obren una nova via d’esperança. I si hi ha govern a Madrid, ja veurem com ha estat el pacte amb ERC i com es materialitza. Malgrat tot, Jordi Cuixart i Junqueras ja van dir que els presos no són moneda de canvi de res i Junqueras demana seguir negociant encara que ell no surti de la presó.

Però no ens oblidem dels presos, hi ha hagut concentracions a Mas d’Enric, a Lledoners i a Puig de les Basses per acomiadar l’any, els reivindiquem!

Mentrestant, esperem a veure com es resolt tot plegat, però això ja serà una altra història.

Que tinguem un bon 2020! #LlibertatPresosPolíticsIExiliats



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Parlant de Política per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent