Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Dia 13. Compàs d’espera

Ha arribat l’octubre i han tornat els militars a Catalunya tot esperant que surti la sentència aviat. Més controls a tot arreu. Ahir, van fer l’habitual exibició de força a Madrid amb la desfilada militar, amb anècdota inclosa. Tal dia com ahir, fa dos anys, es va filtrar que els Jordis anirien a presó; ahir es va filtrar la possible sentència. Ai, la separació de poders i el secret judicial al regne d’Espanya! Martín Pallín i Ernesto Elkaizer en parlen al FAQS.

El cap de setmana és un compàs d’espera, però fa dies que estem més mobilitzats. Com ara fa dos anys, però més i d’una altra manera. A Telegram no em paren d’arribar avisos d’amics que se l’estan instal·lant. El canal de Telegram de Tsunami Democràtic ja té més de 130.000 subscrits, i no para de créixer.

I avui hi ha la primera acció abans de la sentència: centenars de persones es manifesten a Sants i recorren el centre de Barcelona. Els activistes de Pícnic per la República han tallat diversos carrers després de ser desallotjats pels Mossos de l’estació.

I al vespre: La gent es planta davant la porta de la presó dels Lledoners hores abans de la publicació de la sentència.

Anem uns dies enrere, per a fer repàs del que va passant. Abans de tot això, va sortir la sentència dels nois d’Altsasu. Si encara no sabeu quin és aquest cas, teniu informació aquí: vuit joves acusats per la fiscalia de terrorisme, amb el testimoni de dos agents i les seves parelles com a única prova. Amb més profunditat, un article llarg a la Directa: Cas Altsasu: anatomia d’una venjança d’Estat. No és un fet menor tot el que ha passat perquè hi ha una rebaixa de la pena, però es mantenen les condemnes altes. Una baralla de bar on hi ha guàrdia civils de paisà és considerada terrorisme. Contrasta, molt, amb aquesta altra notícia que just ha sortit també ara: La Audiencia de Teruel absuelve al nieto de Franco del atropello a dos guardias civiles. Després pots anar predicant que la justícia és igual per a tothom.

Tornant a Catalunya i en concret a Berga, continuen intentant la vinculació de terrorisme i independentisme: La Guàrdia Civil fa «controls antiterroristes» a Berga. A alguns dels conductors els preguntaven si eren o no independentistes. D’altra banda, els Mossos sorprenen un agent del CNI amb un llaç groc i estelades de nit al jutjat de Manresa. Just avui hem sabut que un dels detinguts del dia 23 encara no ha pogut veure al seu advocat i no té llum a la cel·la.

Un cúmul de despropòsits tot plegat. Recomano llegir l’editorial de Vicent Partal. Sens dubte té gran i àmplia experiència en conflictes arreu del planeta i sempre té bones explicacions per al moment que ens toca viure. El ‘moment Txornòbil’ d’Espanya.

I acabo amb dos recomanacions més: el vídeo “No violència” emès al programa Latituds de TV3 el 2011 i el llibre “Manual de desobediència Civil”. Dos imprescindibles per als temps que corren i els que han de venir.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Parlant de Política per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent