Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Publicat el 8 de gener de 2011

Calendari escolar, la setmana blanca

El nou calendari escolar ha comportat que enguany el curs comenci una setmana abans (el 7 de setembre),  i per això ha calgut incloure la setmana blanca al febrer o març (a triar), tenint en compte que les hores lectives són les que són i no es poden allargar. Eliminar, per tant, la setmana blanca enguany significaria posar més dies de festa a triar al calendari. Trobo que anunciar de treure enguany la setmana blanca és una mesura improvisada, feta sense reflexionar i sobretot sense tenir en compte que el calendari d’enguany ja està aprovat, cal mirar el de l’any que ve. Tot i què, és cert, el nou calendari és, al meu entendre, un desgavell. El primer trimestre va acabar molt abans tot i què vam continuar donant les notes el darrer dia de desembre com sempre s’havia fet. Aquesta setmana de vacances al febrer-març també altera el segon trimestre i sobretot a les famílies, que van aconseguir començar més tard el curs (què fan amb els nens a setembre sinó?), sense pensar que després hi hauria una setmana que quedaria coixa… en fi. A vegades els canvis estan bé i són millors i més eficaços que l’original, però si tenim en compte que vivim en un país mediterrani on normalment al setembre encara fa prou calor per anar a la platja o a la piscina, no entenc les presses de començar abans el curs per tenir una setmana extra de vacances al febrer (sigui dit de passada, em fa il·lusió aquesta setmana perquè és en temporada baixa, cosa que els ensenyants no hem pogut fer mai, potser és dolent per al calendari escolar i bo per a les agències de viatges, qui sap?). Acabar classes tan tard al juny també és un petit contratemps, la calor que fa a les aules fa que sigui molt difícil aguantar a la tropa en condicions per a què aprenguin alguna cosa… Que la senyora consellera hi posi seny per l’any que ve, si pot ser…

D’altra
banda, el 7
de gener, tradicionalment festiu, enguany no ho ha estat i, a més, per
normativa no es podia triar com a festiu de lliure elecció en venir
d’unes vacances i enllaçar en cap de setmana (estic convençuda
que abans de prendre la mesura ningú va mirar el calendari), tot i què
molts centres han fet festa avui i no ha passat res, cosa que tampoc entenc. De fet, avui hem
tingut molts pocs alumnes, s’ho han pres de festa ells…( a vegades són
més racionals que nosaltres).

La tercera és que enguany acabarem la primera setmana de juliol per treballar el que no es pot treballar a setembre al començar abans el curs. Una mica rocambolesc tot plegat, el juliol és el mes tradicional per a fer cursets de reciclatge del professorat. Normalment comencen classes el dia 1 si és laborable i s’allarguen unes tres setmanes. A més, molt professorat està desplaçat i treballaran una setmana en un institut que no saben si hi seran l’any següent…una mica estrany tot plegat. 

La darrera és que estic esperant amb candeletes que la nova consellera
d’Ensenyament (abans Educació i abans encara Ensenyament), compleixi un
dels punts del programa electoral de CIU on deia que es tornaria a
plantejar fer recuperacions a setembre. Ara les recuperacions es fan al juny mateix, uns dies després d’haver acabat el curs. Convindreu amb mi que és impossible estudiar en una setmana el que no s’ha fet durant nou mesos, en canvi tenir dos mesos de coll sempre és una avantatge. Que torni el sentit comú si pot ser, veurem si hi ha sort.

Foto: Irene Rigau, la nova consellera d’Ensenyament.



  1. Feliç Dissabte,

    També seria convenient demanar un xic de sentit comú a les mares, pares, tutors o com es diguin actualment (progenitors?). Aquests (FAPAC inclosa), molts cops, sembla que vulguin que l’alumnat -i el professorat- faci una jornada més extensa que la propia laboral, i així la prole “emprenyi” menys. Hi han pares (i mares) que semblen “el perro del hortelano”, aquell que no menjava ni deixava menjar.

    Del poc que he escoltat a la consellera, m’ha fet bona impressió i trobo que en això de l’ensenyança tinc algunes idees semblants. (No he votat al seu partit, que consti).

    Atentament

  2. Comançar el curs en dimarts i el segon trimestre en divendres és de matrícula.
    Sembla que la consellera vol treure la “sisena hora”, un dels pocs encerts del conceller anterior….

  3. Ahir mateix escrivia també al meu bloc un article sobre el calendari escolar i la setmana blanca amb el títol “Quin desgavell!”, paraules que tu mateixa també utilitzes. I és que no hi ha per menys amb els calendari d’aquest curs en el que no parem anant endavant i enrera. Després d’un any d’espera pel nou calendari fan aquest invent totalment inútil i amb el que no anem enlloc i a més no paren de fer-hi canvis sobre la marxa.
    Haurem d’esperar per veure que fa aquesta nova Consellera que en principi no m’agradava massa, però que les seves declaracions i explicacions del que pensa son força raonables, encara que no estic pas sempre d’acord amb el que diu, però al menys ha perdut el to prepotent del Conseller que hem patit els darrers 4 anys. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Educació i Ensenyament per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent