Gandesa

Aquesta setmana el programa Divendres serà a Gandesa. A cuines també hi haurà durant tota la setmana el cuiner de l’Hotel Piqué. Així que Gandesa (i per extensió la Terra Alta), fa el ple a primera hora de la tarda just abans i després de la novel·la. Ja està bé donar veu a una de les terres més maques, més allunyades i, segurament, poc conegudes, encara.

En Màrius Serra ens ha il·lustrat d’algunes paraules típiques de la zona: mano i mana (germà, germana), xeic (xic), alego (aviat), cenalló (cabàs), abadejo (bacallà)… paraules compartides per molts altres llocs de les Terres de l’Ebre, i ara menjaran una clotxa, tot i què m’ha semblat veure carn a la graella en comptes de la sardina de casco (arengada) típica d’aquesta menja i que té origen a la Ribera d’Ebre, comarca veïna.

Per acabar com en Màrius Serra uns versets famosets d’aquestes terres que diuen:

Corbera la foradada,
Gandesa la flor del món,
les costes de la Fontcalda
per a mi ben planes són.