Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

L’óssa del Pirineu

Em sembla increïble que l’experiència de la reintroducció de l’ós bru al Pirineu acabi per un atac a un caçador…

No dic que protegir les persones de l’atac de l’ós no sigui prioritari, però els óssos, en general, són animals tranquils
si no se’ls destorba. Em sembla injust que es vulguin fer fora tots els exemplars per
aquest atac rebut. No entenc perquè el caçador en comptes de marxar cap a l’altra banda, cridà a l’óssa (per a espantar-la), i aquesta, en una conducta poc habitual, el va atacar, potser es va sentir amenaçada.

L’experiència de la reintroducció de l’ós bru al Pirineu és seguida per Depana. En una de les explicacions diu: “L’ós bru
del Pirineu és un animal extremadament tímid
i solitari que fuig de l’home quan l’intueix.
Aquest fet i el seu comportament nocturn fan que
sigui molt difícil de veure.

Veurem com acaba tot plegat amb ecologistes per una banda i Consell d’Aran per una altra.



  1. L’óssa no és de la raça autòctona del Pirineu. Ja fa anys que, malhauradament, va desaparèixer i parlant amb la gent gran tant de la Val d’Aran com de l’altra banda dels Pirineus a França, van tenir els seus problemes, petits, però sabíen què fer. Normalment no baixàven mai prop dels pobles on eren les cases o les ovelles, però, si alguna vegada matàven alguna ovella, sí que sortíen a espantar l’ós o fins i tot a matar-lo. 
    L’óssa i els demés animals els van dur d’Eslovènia; no sóc entesa en la matèria i no sé si es tracta d’una mateixa raça d’animal, encara que jo no li dono cap importància. És evident que l’óssa es va sentir amenaçada i tenia tot el dret de defensar-se; ara bé quan camino per les muntanyes de la zona ( Portilló, Hospice de France, Oô) sempre penso que molt bé podría trobar-me amb l’ós i aleshores no sabría dir-te quina podria ser la meva reacció.
    El que sí et puc dir és que els ramaders i la gent dels pobles, majoritàriament, no els agrada conviure amb l’ós bru novament. 

  2. It very captivating how detailed data on knowledge case has been well enhance here within this website. Please keep it up. we adore it. I know that you are a well-recognized and devoted source on the Internet and I will use this for my buy paper needs. Thanks.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Coses meues per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent