Subprime (II)
S’hi van ajudar d’unes agències (agències de rating) que s’encarreguen de valorar els productes d’inversió. Aquestes per interessos (els seus clients eren els prestamistes i aquells que treballaven amb supbrime) van certificar els productes resultants amb una bona qualificació, i ja tens el diner d’aquest món globalitzat (sobretot en aquest cas diner europeu) corrent a comprar les magnífiques gangues que s’oferien als EUA. L’embolic estava servit.
Comença un banc anglès, el segueix un de suís, després un de francès … i la resta van esperant, sense fer massa soroll no sigui que es desencadeni el pànic entre els clients i comencin a córrer a retirar els seus dipòsits.
Del diner fàcil que corria de mà en mà, i de banc a banc sense gairebé preguntar, ara s’ha arribat a l’altre extrem: una paràlisi gairebé total del crèdit. Ningú es fia de ningú, i això afecta a la possibilitat de disposar de diners a partir dels quals realitzar qualsevol operació. Traduït en plata vol dir desacceleració econòmica i risc de caiguda del mercat immobiliari. Diuen que el pitjor està per venir, però com que ningú es transparent (ni governs ni bancs) tothom calla i espera. És una mena de silenci abans d’una tempesta (seguirà)