Subprime (I)

És d’aquelles paraules en anglès que s’han posat de moda. Pertany a l’àmbit dels termes tècnics, utilitzats avui com una mena d’espantall per als no-iniciats a una de les noves religions anomenada economia. Una religió amb tots els ets i uts: misteris, llengua koiné (l’anglès enlloc del llatí o el sànscrit), sacerdots (en forma d’agents de canvi i borsa), intèrprets (del tipus dels periodistes econòmics), gurús (en diuen així!!), catecismes (n’hi ha molts, és una religió d’aparença plural ….)

Fa uns mesos aquí molt pocs sabien que eren les subprime, i avui recorren els diaris de mig món com a sinònim de crisi financera, desacceleració económica i altres mals dolents.

Les hipoteques subprime eren sobretot hipoteques que es concedien a persones sense cap mena de comprovació de la seva solvència econòmica. És a dir sense comprovar el seu historial de crèdits, sense comprovar els seus ingressos regulars, i sense cap altre tipus de garantia. A Califòrnia, el 2006 el 70% de les cases comprades es van finançar amb aquest tipus de subprime.

Qui no aspira a ser propietari, amb unes condicions d’interès formidable, sense haver de presentar cap nòmina ni declaració d’ingressos? A més els pisos s’apujaven, de manera que el qui comprava confiava en poder fer front a la hipòteca a partir de la revalorització de la seva inversió. El problema és que el subprime era un producte complex d’aquells amb lletra petita, que l’únic que feia era ajornar en dos o tres anys el pas cap a una normalització a les i vigents del mercat. És a dir que al cap d’un temps els interessos s’apujaven i es començaven a exigir garanties de solvència, a les quals les persones no podien fer front. A més la bombolla immobiliària es va punxar en arribar a un sostre de preus inassolible amb subprime o sense.

Amb unes hipoteques normalitzades i uns preus a la baixa esclatà la crisi. Algunes estimacions assenyalen que després de la crisis d’aquest tipus d’hipoteques prop de dos milions de famílies americanes hauran perdut els seus habitatges. (seguirà)

Publicat dins de Política | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.