Pacte europeu en immigració i asil

En principi que els països de la UE es posin d’acord en caminar vers polítiques comunes, també en immigració i asil, és una bona notícia. El problema és que l’experiència dels darrers anys i les darreres trobades europees, és que aquest acord o pacte s’està plantejant a partir de les polítiques més restrictives que existeixen a la Unió. És l’excusa per exemple, d’acceptar una directiva del retorn que permet estades en centres de detenció de fins a 18 mesos, dient que això limita a aquells països que permetien estades superiors. Sarkozy s’ha entestat ara en el pacte i caldrà veure en què es concreta, però fa mala espina quan els textos insisteixen tant en seguretat, en fluxos, en control etc  i molt poc en polítiques d’integració, en el concepte de ciutadania i en altres conceptes que serien més propis de democràcies liberals.
Hi ha clarament un decalage entre la “literatura” i la legislació  sobre fronteres i fluxos i aquella que hauria d’afrontar l’estatus de persones que han decidit quedar-se a viure en els països d’acollida. Per què no s’avança en polítiques comunes de participació política, per exemple? O en recuperar el concepte de “ciutadania cívica” no lligat tant a la nacionalitat que depén encara en exclusiva dels estats?  La conformació d’una UE forta i unida no crec que sigui compatible, tot i la filosofia que desprenen els documents, amb una Unió amb milers de ciutadans visquent en règim de mitja o nul.la ciutadania. Seria una paradoxa o una hipocresia massa gran perquè pogués ser suportada, fins i tot per  a les esquenes més amples.

  1. Estic molt d’acord amb el que tu dius i em preocupa molt que les lleis d’estrangeria signifiquin a la pràctica una barrera excloent de primera magnitud que jo crec que d’aquí a vint anys ens passarà factures molt cares. Un exemple. Jo col·laboro amb Càritas en temes d’orientació laboral. Podria ser la millor insertora laboral del món, però si no hi ha papers, no fem res. En aquest sentit tots els recursos socials i educatius topen amb la impossibilitat de la integració laboral, que és on jo crec que reposa la resta d’integració: els mitjans per viure, el contacte amb altre gent, el sentir-se valorat. Ara llencem esforços i recursos, precaritzem les condicions laborals en general i, negant els drets polítics, buidem de contingut la tan lloada participació.
    Mercè

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.