Ahir vaig veure al youtube el vídeo amb la intervenció de Josep Lluís Carod-Rovira al programa de TVE1 "tengo una pregunta para usted". Crec que el president d’ERC va estar francament bé, i discrepo d’un article d’en Monegal criticant el baix nivell de les preguntes. Totes les preguntes que van sortir eren les esperades. Si hi hagués aparegut algú preguntant sobre que "opinava respecte a una solució federal?" o sobre "si s’acataria la sentència del Constitucional" … m’hagués estranyat molt. La visió d’en Carod, de Catalunya i els catalans que té una bona part de la població espanyola, està absolutament mediatitzada pels mitjans de comunicació en espanyol, i és així de pobre. Què hi farem!
Per tant en Carod se’n va sortir bé. Però …
La capacitat dialèctica, d’oratòria i de míting és una característica lloable en un polític. Suposo que en un partit assembleari és a més condició bastant indispensable per pujar ben amunt, ja que el discurs davant l’assemblea ha de ser clar, convincent i apassionat. Esquerra ha tingut per això bons oradors. I per això també altres partits on l’accés al poder té altres vies, van més aviat mancats d’aquest talent. (No imagino al president Montilla seduint amb el discurs una assemblea de militants).
No obstant aquesta capacitat s’ha de complementar també amb la capacitat del realisme, de la rutina, de la gestió, de la discreció, dels temps tranquils. Ho deia l’altre dia el conseller Huguet, segurament el conseller d’ERC que es troba més a gust fent de conseller: "alguns volen que sortim del govern, per dedicar-nos només a predicar". Aquest és un risc, quan es carrega massa les tintes en la capacitat de discurs i de seducció, i es cuida poc els altres aspectes. Em sembla que la demanda dels alcaldes d’ERC l’altre dia reclamant "seny", és una demanda que respon a la voluntat de complementar una capacitat de discurs engrescador amb una capacitat de dia a dia també notable.
Sinó ERC continuarà rebotant líders de l’Assemblea cap a les tertúlies, cremant capitals polítics i reinventant-se a cada moment. Veurem que passa a la conferència.