Intermón i Repsol

Per això va decidir demanar a accionistes de la petroliera que cedissin el seu dret d’assistència a la Junta General d’accionistes, i la ONG va aconseguir reunir unes 86.000 accions, fet que li va permetre dur a terme una intervenció demanant a Repsol que respectés els drets dels pobles indígenes.
Em sembla un bon camí el de la conscienciació dels accionistes, per obtenir una presència i una mobilització que pressioni els responsables de les empreses a ser més transparents i respectuosos amb la legislació i els drets humans. És clar, que tot plegat pot semblar poca cosa, davant els que tenen la majoria d’accions i que son els que acaben decidint, però almenys s’utilitzen els canals establerts dins l’empresa per denunciar males pràctiques sovint difuminades per maquillatges publicitaris (vegi’s sinó els anuncis que Repsol emet darrerament).
Foto: Mariló López, d’Intermón Oxfam, en la seva intervenció a la Junta d’Accionistes de Repsol YPF
© Marisa Kohan / Intermón Oxfam
Hola Santi,
Aquesta no és una acció tan novedosa. Ja altres ONG l’han fet servir sovint. A Espanya, diria que la primera va ser SETEM, intervenint en empreses de roba. Per cert, Justícia i Pau hem intervingut recentment en Juntes dels grans Bancs, rebent aplaudiments de molts accionistes. Fa uns mesos davant el BBVA, demanant la fi del finançament d’exportacions d’armes i de la indústria d’armaments. Fa uns dies també davant del Santander, demanant el mateix (més informació a la nostra web justiciaipau.org). Es tarcta d’un tipus d’acció que sensibilitza els accionistes (que sovint se sumen a la petició), pressiona als dirigents i té ressó a l’opinió pública. Seguirem en aquesta línia.
Eduard