Immigrants i refugiats

Nosaltres parlem d’immigrants i de lleis d’immigració, perquè el fenomen a casa nostra va molt lligat a una migració de tipus econòmic. Per això sempre en les notícies relacionades amb aquesta qüestió es parla en termes laborals: costos, beneficis,  altes a la Seguretat Social, contractes …..

Parlava aquest cap de setmana amb una religiosa que ha estat molts anys a Suècia, i em comentava que a Europa i sobretot als països nòrdics, el tema son els refugiats. Amb una llarga tradició d’acollir persones provinents de llocs en conflicte, en aquest països la qüestió a esclarir en l’actualitat és com fer front a totes les peticions de refugi de persones que arriben d’Iraq, Sierra Leone, Sudan, Etiòpia… L’estatus de refugiat quan es concedeix, és un estatus que dóna entrada a uns drets i uns deures força amplis. Quan es denega, però, genera bosses de persones que no poden acollir-se a cap possibilitat d’esdevenir ciutadans, en una situació fins i tot més difícil que la d’un immigrant sense papers.

Les polítiques receptives, polítiques en el fons amb un caràcter liberal molt fort, estan en qüestió fins i tot en països com Suècia. En altres, s’exigeix directament una revisió molt més restrictiva del caràcter de refugiat, en teoria per evitar fraus a la pràctica com una nova concepció de reforç d’allò que precisament es diu està tant en crisi: l’Estat-nació.  El cas de Suïssa, o d’Aústria es paradigmàtic.

La situació pot ser certament dramàtica d’aquí uns anys per molts refugiats, condemnats a viure en camps a les fronteres dels seus països o com apàtrides vulnerables a tota classe d’abusos en els països desenvolupats. També Europa suposo que hi perdrà amb totes aquestes restriccions, sobretot en quan a principis i a coherència amb una definició de ciutadania no lligada estrictament a la nacionalitat.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.