Ahir dilluns vam tenir la presentació al col.legi de periodistes de Catalunya, del document “
Els mitjans de comunicació davant la immigració“. El document ha estat elaborat en el marc del
Consens social sobre migracions en el qual hi participen moltes entitats del teixit associatiu català aglutinades per Caritas i CEAR.
A l’acte hi van participar Dolors Comas (Secretària del CAC), Carles Solà (Director del programa Tot un món de TV3), Javier Bonomi (President de FEDELATINA) i Jackson Amesty (Revista Toumaï)
Suposo que és un document incomplert, amb repeticions, fet des d’una perspectiva més aviat “bonista” (qualificatiu que darrerament té sortida) i que els mitjans ni es miraran. De fet a la presentació només han vingut de l’agència EFE, i de l’ABC a més d’altres persones periodistes vinculades al Consens.
Tot i això, el document ofereix algunes reflexions que no s’haurien de passar per alt. Una d’elles és la que fa referència a la deficient manera amb la qual els mitjans generalistes estan afrontant el tema de la immigració. Sense formació, sense temps per elaborar bé les notícies i amb una tendència al reguitzell de tòpics, estereotips i folklorisme. Els mitjans a més, no compten en les seves plantilles (no hi ha hagut temps), amb la diversitat que de fet sí que existeix ja a la nostra societat.
Això està provocant que molts immigrants busquin expressar-se a través de canals propis. Com demanava Jackson Amesty “no facin silenci sobre la informació provinent de la comunitat immigrant” sinó l’immigrant crea els seus propis mitjans (mitjans ètnics, en diuen), que haurien de tenir una utilitat provisional, però que si s’allarguen en el temps poden acabar ajudant a un panorama de mosaic, poc propici a la cohesió. Actualment la vitalitat d’aquests mitjans a Catalunya és impressionant.
Cal més formació dels periodistes, i passar dels “programes contenidors” com el “Tot un món de TV3” a una major visibilitat de l’immigrant en els programes habituals (notícies, sèries, concursos…) És la única manera en què es pot anar normalitzant una situació que de moment es presenta molt encara en clau conflictiva, diferenciada o exótica.
Us adjunto el document
Hola Sant. Una abraçada. Sobre aquest tema del tractament de la immigració en els MCS hi ha un excel·lent publicació del CEIM de València, que potser t’interessi. El pots trobar a: http://www.ceimigra.net/viejaweb/ceim_home/estudios/analisis_etico.pdf