Fes-te el suec!

Els d’Ikea se la saben llarga. No ho dic només perquè han trobat el sistema perfecte: ells posen el magatzem i tu el transport, el muntatge i els diners per una cosa de qualitat discutible. Sinó per tota la publicitat amb què han sabut vendre un món de somnis a un aparent baix preu. Ens estan fent creure que podem ser suecs simplement amb la il.lusió d’una decoració a la seva imatge i semblança.

Reconec sentir una certa fascinació per aquests grans magatzems, tan
allunyats de la nostra cultura. Entrar-hi és com entrar en un món
diferent, el món racional on tot és possible; el món de la calidesa de
la fusta a un preu tirat. És com anar a Suècia sense moure’s de l’Hospitalet. De menú unes mandonguilles sueques; al costat una tenda on s’anima sense complexos: "fes com els suecs".

Ja m’agradaria fer com ells i tenir el seu estat de benestar, i el seu nivell de vida, però de moment m’envien les escorrialles dels seus productes més populars, aquells que segurament ells mai consumirien, fent-me creure que si em prenc una "salsa de mostassa per a salmó marinat" ja seré com ells.

Ho estan aconseguint. Avui totes les cases i pisos semblen suecs, encara que no ho sigui l’entorn on estan posades, ni el tren de rodalies que utilitzem per anar de casa a la feina; ni la feina mateixa, cinquanta vegades més precaritzada que la seva. Però tan se val. En tenim prou en convertir el nostre petit racó en la "república independent de casa meva". Una petita "suècia" sense més problemes que els que origina el refredat del gat, o la discussió eterna per la possessió del comandament a distància. A dins la calidesa de la fusta i dels llums de peu a 10? A fora un món inhòspit, insegur ple de malfiances que aconsella fer-se el suec.

Publicat dins de Calaix | Deixa un comentari

  1. En el basic els dos estàn d’acord amb el Pacte contra el terrorisme i la Llei de partits.

    Solament discrepen per allò de fer de poli bò i poli dolent. I per la lògica lluïta pel govern a Madrid com a rere fons principal.

  2. Ikea ha popularitzat el "disseny". Els seus preus fa que molta gent pugui moblar casa seva, sense masses traumes (si deixem de banda el gust).

    Certament, la qualitat no és massa bona. Ara, tampoc obliguen a cop de pistola a entrar en cap establiment d’aquests. Ni és culpa d’ell que a fora el món sigui així d’inhòspit.

    Consti que no sóc cap fan d’Ikea. Més aviat al contrari. Però reconec que salven els mobles de moltes cases.

  3. ..i quants petits comerços de mobles auxiliars de barri (que t’ho portaven a casa i t’ho muntaven) han hagut de plegar…tot per culpa d’uns suecs que sembla que et facin sentir més "modernet" o més "cool" si vas a comprar a ells….tal faràs tal trobaràs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.