ETA, va per llarg

Ahir diumenge vaig llegir un extens reportatge del diari El Pais dedicat a les converses entre el govern i ETA. El diari Gara va donar fa unes setmanes la seva versió, ara tocava la versió governamental. He de reconéixer que el reportatge era interessant i ben fet, si bé com totes les coses relacionades amb el País Basc van acompanyades per un interrogant enorme, almenys tant enorme com la perplexitat que produeix que a principis del s. XXI al si de la Unió Europea hi hagi obert un conflicte armat.

Gairebé cada any per una cosa o altra vaig al Pais Basc, però potser l’estada que va ser més interessant, va ser una caminada que vaig fer amb un grup de xavals del Clot l’estiu del 2002 travessant una part del país des de la serra d’Aralar fins a Sant Sebastià. És caminant i parlant amb la gent quan més bé agafes la dimensió dels llocs. L’Espinàs en sap molt d’això!

El lloc que més em va impressionar va ser el sud de Guipúscoa tota la zona de Zaldibia, Lazkao, Beasain així com també la zona que tocava a Navarra i que envolta la magnífica serra d’Aralar … Les pancartes als ajuntament amb els retrats de presos, els murals, les herriko tabernes. El paisatge verd suau i ondulat, l’acollida magnífica de la gent contrastava amb aquest ambient d’alerta política permanent.

Potser llavors vaig entendre que la cosa aniria per llarg, perquè el conflicte ha generat una cultura, i la cultura és qüestió de generacions. Hi ha massa ferides obertes, massa morts, massa presos i massa vides trencades a un costat i a l’altre.

Publicat dins de Política | Deixa un comentari

  1. ETA representa el mitjà que tenen els espanyols per  criminalitzar, neutralitzar, perllongar, contaminar, embrutar i desnaturalitzar el moviment independentista basc, per intentar treuren profit, encara que siga amb sicaris, mercenaris, infiltrats, o amb prebendes de ‘los liberados i el que fassa falta.

  2. Ho veig diferent. De fet, ho he viscut (ho visc) diferent. Em conec força bé la zona de la qual ens parles (Zaldibia… les comarques que podem contemplar des del Txindoki!). No considero que s’hagi generat una cultura generacional vinculada al conflicte. Senzillament crec que són bascos amb plena consciència de ser-ho i n’estan orgullosos. Sona gros dir-ho així, però la veritat és que al dia a dia veus una realitat sòcio-cultural que va més enllà de l’anomenat "conflicte basc"; i aquesta persistirà en el temps, hi hagi conflicte o no. Crec més en un "conflicte franco-espanyol contra els bascos": els bascos només reclamen el reconeixement nacional i territorial que és innegable, reclament el dret a l’autodeterminació; l’Estat espanyol i el francès volen fer prevaldre, encara, el dret de conquesta i neguen taxativament aquests drets fonamentals i irrefutables. És en aquest marc que neix ETA com a organització armada, amb una finalitat i un projecte social i polític; és en aquest marc que l’Estat espanyol i el francès persegueix policialment i políticament (criminalització constant) la societat basca: detencions, tortures, empresonaments, execucions, il.legalitzacions,… La societat basca respon, actua en conseqüència; però la societat basca va més enllà d’aquest "conflicte franco-espanyol".
    I ja és hora que seguin, parlin, negociïn i deixin viure la ciutadania en pau i llibertat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.