Alarma social

Vagi per endavant que de lleis i procediments jurídics no hi plego res. Únicament he estat en un jutjat una vegada i com a testimoni i tot em va semblar una mica farragós i empipador. Aquests dies però m’ha produït una certa perplexitat l’us que s’ha fet en dos casos del concepte "alarma social".
El primer va ser davant el desallotjament de Can Ricart. Hi ha una decisió judicial i es compleix de seguida, fins aquí correcte. Les regles del joc són les regles del joc agradin o no. Em sembla però que no cal justificar la decisió recorrent al concepte "alarma social" creada. És possible que es refereixi a les portades contínues i exagerades de La Vanguardia ("Can Ricart liberado"), sinó no sé com es mesura això de l’alarma social. O és que no provoca "alarma social" el preu de l’habitatge, l’especulació i l’avarícia constructora? Qui decideix quan hi ha alarma social i en funció de què?

El segon va ser pel desgraciat cas de Sant Fruitós de Bagès. No entraré pas en la decisió judicial, sinó en l’argument d’un dels advocats. Va dir que calia posar a la presó les dues persones (l’atracador detingut i el responsable de seguretat de la casa) perquè "crearia alarma social i no s’entendria que es detingués al ciutadà nacional i es deixés anar a l’estranger". Certament no s’entendria ni s’entén que els que cometen delictes entrin i surtin de les presons com si res, però justificar un empresonament per una alarma social que fa referència no al delicte sinó a l’origen d’una persona, em sembla com a mínim escandalós.

De debò que si hi ha algun jurista que m’ho pot explicar li agrairé de tot cor, perquè em sembla s’hi s’abusa d’aquesta figura hem begut oli.

Publicat dins de Calaix | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.