Església basca i procés de pau

La Fundació Joan Maragall en el darrer dels seus quaderns recull la conferència que el bisbe de Bilbao Juan María Uriarte va fer a Barcelona amb motiu de la lliçó inaugural de la Fundació. Recullo un fragment que crec exemplifica bé el que hauria de ser la posició de l’Església en relació a la solució política al procés de pau. És un fragment de sentit comú, que en altres circumstàncies semblaria innecessari i més aviat obvi, però que ara que una part de l’Església espanyola , ha fet de la unitat d’Espanya una qüestió moral pot resultar fins i tot atrevit. Quins temps!
"En el cas del País Basc, no correspon a l’Església d’establir quins són els instruments necessaris per mantenir la seva identitat ni per articular la seva solidaritat. Les fórmules polítiques aprovades pels pobles són respectables i no s’han de modificar a la lleugera, si no és que ho requereixin raons greus del bé comú. Tanmateix, no tenen un valor absolut i intangible. Sempre que un model respecti els drets humans i s’implanti i es mantingui dintre de vies pacífiques i democràtiques, l’Església no pot ni sancionar-lo com a exigència de l’ètica, ni excloure’l en nom d’aquesta. En consqüència, ni l’aspiració sobiranista, ni l’adhesió a un autogovern major o menor, ni la preferència per una integració més o menys estreta en l’estat espanyol són, en principi, per a l’Església dogmes polítics que requereixin un assentiment incondicionat. Cada ciutadà haurà de discernir quina és la fórmula política més justa i més favorable per a la pau i per a la cohesió social. No correspon a l’Església aquest discerniment".

Quant a Santi Torres

Nascut en un poblet de la Segarra ja fa gairebé 50 anys. Empeltat a Barcelona, primer per estudis, després per feina i per vida, però mantenint vives les arrels. M'estimo el meu país i la seva gent i per això em fa patir. No imagino la vida sinó és des del servei i el compromís pels altres, sobretot els més necessitats. M'agrada córrer i caminar... cada vegada més caminar que córrer.
Aquesta entrada ha esta publicada en Política. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Església basca i procés de pau

  1. eloi diu:

    Hola Santi, molt ben trobat! gràcies per compartir-ho (tskv!). Ja m’explicaràs com va anar lo del diumenge passat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*