Congrès sobre immigració. Primera jornada

Els congressos tenen una mica de mercadillo i de fira, l’únic que en lloc de productes s’hi venen ponències i comunicacions. El repte és triar entre l’oferta embolicada sovint en títols interessants però que a vegades són una mica xurro, perquè el paper i en aquest cas el power point, ho aguanta tot.

Al final, però, queden sempre conclusions que valen la pena i algunes idees per continuar pensant i treballant.

– El matí l’he passat amb la taula de "Polítiques migratòries i drets humans" on han parlat dos dels gurus de les polítiques d’immigració. Javier de Lucas (Universitat de València) ha posat el toc d’atenció sobre l’aturada que el concepte de "ciutadania cívica" està sofrint a nivell europeu. Fa uns anys es van aprovar algunes directives que semblaven proposaven vincular drets de ciutadania a residència (en aquest cas residència europea). Però els estats tenen encara la paella pel mànec i continuen posant les condicions per la naturalització, i condicionant a l’adquisició d’aquesta naturalització drets fonamentals. En fi, que no anem ni endavant ni endarrere. Ricard Zapata (Universitat Pompeu Fabra) ha exposat el que ara és el seu tema central, l’anàlisi del discurs polític a partir d’uns criteris que estableixen quin grau de reactivitat o proactivitat tenen aquests discursos. Com diu Zapata així com hi ha polítiques d’habitatge o de salut, també hi ha polítiques del discurs, i aquestes tot just es comencen a articular dins cada partit. D’aquí uns anyets veurem com es decanta cadascú.

– Per la tarda, després d’una bona paella, es clar, m’he passat a la taula sobre imatge social i mediàtica de la immigració. Lorenzo Cachón (Universitat Complutense de Madrid) ha tingut una ponència sobre la qüestió del racisme en relació als fets d’Elx de fa un parell d’anys: la crema de magatzems d’importadors xinesos de calçat. Això del racisme és un tema mal definit i la ponència no hi ha ajudat gaire a esclarir-ho. Enrique Santamaria (UAB) s’ha centrat en les seves investigacions sobre immigrants llatinoamericans del camp de l’investigació social que per raons diverses han deixat els seus països d’origen i avui estan integrats en departaments i centres universitaris. Una manera d’exemplificar com els immigrants a més de força de treball són agents actius en la transmissió de coneixement. Ponència una mica llarga però amb punts interessants.

Sobre les comunicacions, el que deia: mercadillo. M’he apropat a la taula on parlaven de qüestions cohesió social, vivenda i distribució espaial dels immigrants a les ciutats, últimament és el tema aplicat i pràctic que més em preocupa, i més després de veure la situació d’algun dels barris de Badalona. Ha estat interessant una comunicació que ha comparat la situació de València i Barcelona, més dispersa i menys guettitzada en la ciutat del Túria.

Avui sant tornem-hi, cap el campus dels tarongers….


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.