La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

Publicat el 28 de maig de 2014

Ni corrupció ni balafiament: l’espoli fiscal és l’autèntic forat negre dels valencians.

Ahir al vespre es va inaugurar a l’OCCC de València “L’Or dels valencians”, una exposició pedagògica i itinerant (entre associacions, ajuntaments, instituts i entitats culturals interessades) que pretén donar a conéixer la pèrdua sistemàtica i injusta dels recursos econòmics als que tenim dret els valencians com a ciutadans de l’estat espanyol.

Un espoli que els diferents governs centrals ens han “aplicat” durant la democràcia i que els valencians hem de conèixer.

Les dades d’aquest espoli, que podem qualificar d’estructural, s’intenten exposar des d’un punt de vista neutre que permeta arribar sense prejudicis a la major quantitat de població possible per tal de donar a conèixer una situació perjudicial per als valencians i que poca gent encara coneixen.

L’exposició utilitza diversos panells amb molt poc de text i molta infografia, amb comparacions gràfiques que obliguen a reflexionar i traure conclusions davant la contundència de les dades que mostrem.

En ells s’incideix especialment en un tracte injust que, en molts casos, beneficia a territoris més rics que, no només no són espoliats, sinó que també reben diners de l’estat, incomplint l’equilibri que clarament indica la Constitució espanyola del 78.

Les dades econòmiques exposades son les del mateix Ministeri d’Economia espanyola de l’any 2005.
En aquell any el PIB per càpita valencià era de 19.327 euros, mentre l’estatal era de 20.941, més de 1.600 euros per sobre. Malgrat això, els valencians encara aportaven a l’estat 1.188 euros per habitant, fet completament incomprensible tenint en compte que érem un territori més “pobre” que la mitjana espanyola.

Aquesta xifra, multiplicada pel nombre d’habitants del País Valencià, dona un espoli total de 5.575 milions d’euros anuals, prop d’un 50% del pressupost total de la Generalitat Valenciana d’aquell any.
Resumint, aquesta xifra suposa un 34% d’ingressos que volen cap a Madrid i que no hi retornen.

I què suposen aquests 5.575 milions d’euros?
Ni més ni menys que el cost, per exemple, de 15 hospitals com el de la nova Fe de València, o el de construir 2.706 instituts nous. Recordem que arreu del territori valencià hi han poc més de 300 instituts, i que encara més de 20.000 escolars valencians continuen estudiant en barracons perquè no hi han diners per a fer nous centres educatius.

Cal remarcar que aquesta xifra, comparada amb el cost total de les icones del malbaratament en els darreres anys al País Valencià, tals com la Ciutat de les Arts i les Ciències, la Copa Amèrica, el circuit de la F1, Terra Mítica, l’aeroport peatonal de Castelló, etc…, continua essent molt superior, més de quatre voltes més.

I si comparem aquesta xifra amb la de les retallades del Consell de l’any 2012, aquestes també resulten ridícules: 1.057 milions front a les 5.575 milions de l’espoli anual. La qual cosa evidencia que sense l’espoli espanyol, el País Valencià no hauria patit cap retallada i amb prou feines tindria dèficit, ni tampoc tindrien que pagar a l’estat els sagnants interessos dels préstecs del FLA.

Ací tenim l’or dels valencians que vola cap a Madrid i què no hi retorna.
Ací tenim les velles noves glòries que els valencians continuem ofrenant a Espanya.

Patraix, València, a 28 de maig de 2014.

 



  1. Lo primero de todo me gustaria pedir perdon por la falta de acentos, no tengo un teclado apropiado ahora mismo.

    Entiendo tu planteamiento, pero siento discrepar. Los impuestos a los que haces mencion son los que pagan todos los ciudadanos, y que tampoco vuelven a sus regiones, comunidades, ciudades, paises, provincias, comarcas, etc. Ese dinero tendra diferentes usos a lo largo de todo el estado, pero no se puede decir que no vuelva. Se supone que es usado en: infraestructuras (aeropuertos, puertos, autovias, vias de tren, etc), subvenciones, pago de deuda, servicios publicos (algunos), etc. Entenderia que te molestara que la gestion de esos fondos no fuera apropiada, pero no entiendo porque molesta que el gobierno recaude impuestos. Si, por ejemplo, el pais valenciano fuera un estado independiente, los ciudadanos valencianos seguirian pagando, no menos impuestos. Y tu diras, “si, pero todo ese dinero se quedaria para los valencianos”, cierto, pero entonces no habria un papa estado detras para rescatar a la unica comunidad autonoma que ha solicitado un rescate. Dicho rescate, se ha pedido por la llegada a una situacion administrativa en bancarrota. A dicha situacion no se ha llegado por el pago de impuestos al estado central, que supuestamente no vuelven al pais valenciano. A dicha situacion se ha llegado por varios factores diversos:

    1.- El desmantelamiento del pequeno y mediano empresario valenciano. Orientado a la industria, del mueble, calzado, siderurgia, entre otras. Modelo industrial ejemplar hace bastantes decadas que entre una falta de proteccion del empresario, y poca conciencia por parte de la ciudadania valenciana.

    2.- La filosofia cuasi-esclavista del empresario valenciano. En muy pocas partes de Espana yo he visto los niveles de explotacion que hay en Valencia. Esta demostrado de que una zona se vuelve menos prospera cuando sus trabajadores dedican mas de 40-50 horas a trabajar, porque el consumo decrece basicamente.

    3.- La falta de cooperativismo en la industria agroalimentaria. Empapate un poco de como funciona la industria de los citricos por ejemplo. Donde nadie hace fuerza porque todos van a la suya y se recelan entre colegas de trabajo. La bajada de pantalones con, por ejemplo Mercadona (empresa valenciana por cierto), es muy notoria en la terreta.

    4.- Gestion publica (a nivel autonomico, provincial y local) desastrosa. Donde se han dilapidado toneladas de dinero publico. No hace falta que explique en que. Ademas de la poca eficiencia del uso de dinero publico en sanidad, donde se han enterrado millones de euros en pagar a empresas externas por hacer algo que puede hacer la propia administracion como es la gestion de hospitales (caso Alcira).

    5. La falta de organizacion empresarial en general. Estando un dia visitando las principales ciudades (Castellon, Valencia, Elche), me di cuenta de que no hay zonas empresariales como en cualquier gran ciudad europea. Todo se ha quedado muy desfasado. Por eso en el norte o en el centro de la peninsula la inversion empresarial es mayor.

    Entiendo tus ideas, y las respeto. Pero decir a la gente que los valencianos estais jodidos (que lo estais hasta ser la comunidad autonoma que mas se ha empobrecido en los ultimos 20 anos) porque teneis que pagar impuestos al Estado espanol (cada vez que decis Madrid para referiros al resto del pais da dolor de cabeza) es enganar a la gente. El enemigo esta en casa. Lamentablemente vives en una zona donde el liberalismo, amiguismo, clientelismo y el peperismo mas rancio y casposo se ha enquistado de cojones, y costara, bastantes generaciones estirparlo. Y no, no viene de Madrid, es un tumor maligno, no un virus que habeis pillado en un club de carretera.

    Por cierto, estuve exiliado en Reino Unido y Alemania, y es realmente triste ver que la gente joven que puede cambiar las cosas, abunda mas que de ninguna otra region (solo superados por Andalucia, pero claro, estos tienen casi el doble de poblacion). Y lo peor de todo es que muchos con los que hablaba (porque aunque no soy valenciano, vivi alli, y tengo interes por hablar con valencianos) no tienen pensado volver. Pinta mal.

    Saludos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent