La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

La via catalana esdevé la via veneçolana contra Maduro. Intoxicació mediàtica i a les xarxes socials sobre Venezuela.

Des que es va iniciar l’onada de disturbis i de protestes estudiantils a Veneçuela, han estat nombroses les imatges publicades per determinats mitjans de comunicació i sobretot a les xarxes socials, amb les quals s’ha intentat denunciar internacionalment la violència i la repressió exercida per les forces de seguretat veneçolanes i pels partidaris del govern elegit democràticament de Nicolás Maduro.

Però la “sorpresa” en veure aquestes imatges, que suposadament provarien la brutalitat d’aquesta repressió, ha estat comprovar com moltes d’elles han estat en realitat “trasplantades” d’altres conflictes que han succeït en el passat en altres països, de fins i tot d’altres continents, en un clar intent de manipulació i intoxicació de l’opinió pública mundial.

Fins i tot les imatges de la via catalana de l’11-S han estat instrumentalitzades per alguns tuiters opositors a Maduro per pretendre mostrar que era una cadena humana formada per opositors veneçolans.

A continuació expose alguns dels casos més cridaners:

 

Tuitero opositor divulga foto de supuesto estudiante venezolano golpeado por “fascistas asesinos” del PSUV. Derecha: La foto corresponde a Unai Romano, joven retenido, golpeado y torturado en 2005 por la policía española. 

A l’esquerra: Un tuiter opositor divulga la foto d’un suposat estudiant veneçolà colpejat per “criminals feixistes assassins” del PSUV.

Però en realitat la foto correspon al jove basc Unai Romano, que va ser detingut i torturat en 2005 per la policia espanyola (veure imatge dreta).

BgY-BzdCUAA7H3B

Haga click para ampliarla

 

 

A l’esquerra: Tuiteros opositors difonen la imatge d’una suposada estudiant veneçolana presa pel coll i sent arrossegada per guàrdies nacionals. “Que aquesta foto done la volta al món”, diu el tuit.

Però en realitat, la imatge correspon a una revolta estudiantil ocorreguda a Xile l’octubre de 2011.

 
cadena-tachira2

Haga click en la imagen para ampliarla

A l’esquerra: tuiter assegura que els opositors a Maduro van realitzar “una immensa rolo de cadena que van fer a Táchira”, amb persones preses de la mà amb samarretes de color groc, símbol del partit dretà veneçolà Primer Justícia.

No obstant això, la fotografia va ser en realitat publicada per El Periódico i correspon a la cadena humana realitzada a Catalunya durant l’última diada de l’11-S.

amandag

Haga click en la imagen para ampliarla

A l’esquerra: L’actriu veneçolana Amanda Gutiérrez va tuitejar la foto d’un home suposadament sent obligat a practicar sexe oral amb dos policies, donant a entendre que era un estudiant capturat per oficials veneçolans.

No obstant això, la imatge havia estat treta d’una pàgina per a adults radicada als Estats Units. En aquesta foto els “policies” eren en realitat actors porno fent el paper de policies.

clarin1302

Haga click para ampliar

A l’esquerra : La portada del diari imprès argentí Clarín del 13 febrer 2014 va col.locar la imatge d’una persona amb un fusell i va donar a entendre que era un dels “chavistes armats ahir, a Caracas (… ) van actuar grups parapolicials que , segons testimonis, van disparar a la multitud”. El diari dóna a entendre que aquests “chavistes armats” eren els responsables de dues morts ocorreguts el dia anterior.

Però la realitat és que la persona que apareix amb el fusell era un efectiu de la policia científica veneçolana (CICPC , que en realitat estava protegint-se de la crema de cinc vehicles d’aquesta policia realitzada per opositors violents, a pocs metres de l’entrada del seu seu Caracas.
Altres diaris i pàgines web, com Infobae i El Mundo, van publicar la mateixa fotografia ometent la llegenda original de la mateixa publicada per l’agència EFE: “Membres de la CICPC caminen davant d’un vehicle incendiat durant una marxa convocada per l’oposició, a Caracas (Veneçuela)”.

 

estebangerbasi

Haga click en la imagen para ampliarla

A l’esquerra: El tuiter opositor Esteban Gerbasi tuiteja la imatge d’un estudiant que estava sent disparat a curta distància per un grup de policies proveïts amb cascos i escuts, i en què comentava: “Dictadura! Per a mostra un botó”.

No obstant això, la imatge correspon a les manifestacions populars que van tindre lloc a Rio de Janeiro el juny de 2013 (imatge de la dreta).

 

gn-perro

Haga click en la imagen para ampliarla

A l’esquerra: Nombrosos tuiters van publicar la foto en la qual les forces de seguretat veneçolanes donaven una puntada a un gos, comentant: “La Guàrdia Nacional no perdona ni als gossos. Serà que el gos és un feixista nazi?”.

No obstant això, la foto corresponia a un gos grec anomenat Loukanikos, que va estar present en una de les nombroses protestes populars hagut en aquest país en els últims mesos (imatge dreta).

 

Haga click para verla más grande

Haga click para verla más grande

A l’esquerra: Un tuiter anomenat Jonathan Mora publica una foto d’un xiquet ferit a la localitat de Táchira per “hosts bolivarianes”.

No obstant això, la foto corresponia al conflicte actual existent a Síria (imatge dreta).

 

Bgph0x8IEAA1BFu

Haga click en la imagen para ampliarla

A l’esquerra: El treballador del Metro de Caracas José Navarro, que va ser agredit per manifestants antigovernamentals i que va aparèixer el 16 de febrer al costat del president Maduro, va ser acusat per l’escriptor Leonardo Padró i per nombrosos tuiters de formar part d’una farsa, al.legant que el collarí que portava posat, com a conseqüència de l’agressió que havia sofert per part d’aquests manifestants, el portava a l’inrevés.

No obstant això, en les fotos que s’observen a la dreta es veu que no és així, ja que determinats models de collarets s’usen d’aquesta manera, per la qual cosa es veu que no es tractava de cap farsa.

 

Esto ocurrió en abril de 2013, pero se sigue tuiteando con insistencia: la periodista Ludmila Vinogradoff, en la página web del diario español ABC, tuiteó fotos de una mujer siendo arrastrada por oficiales de policía, aduciendo que eso ocurría en Venezuela. Los hechos, en realidad, ocurrieron en Egipto en 2011.

Haga click en la imagen para ampliarla

A l’esquerra: La periodista Ludmila Vinogradoff, a la pàgina web del diari ABC, va tuitejar fotos d’una dona amb el tors mig nu sent arrossegada per oficials de policia veneçolana, incloent-hi el següent titular: “Feixisme pur i ma-dur”.

No obstant això, els fets van tindre lloc al Caire el 2011, durant les manifestacions populars esdevingudes en aquell país.

Més val una imatge que mil paraules. Sobretot si és per intoxicar i confondre a l’opinió pública internacional sobre la situació que a hores d’ara es viu a Venezuela.

Patraix, València (L’Horta), a 24 de febrer de 2014.

 



  1. d’Internet? Si normalment ens fan empassar coses que no són pels mitjans de comunicació “normals”… que no faran amb les xarxes informàtiques?

    Sóc molt escéptic a l’anomenada “democràcia virtual”, i al control dels mitjans d'”informació”.

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent