La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

Publicat el 1 d'abril de 2014

La pobresa energètica mata 7.000 persones cada hivern a l’Estat espanyol.

La realitat és inqüestionable, i les xifres hi són per denunciar-les: l’Estat espanyol és el quart país de la UE amb més persones en situació de pobresa energètica (però en segon on els seus banquers són més rics!), on hi ha ni més ni menys de 54 milions d’afectats.

El rebut de la llum ha pujat un 30% en quatre anys, i set milions de ciutadans espanyols gasten més del 10 % dels seus ingressos en pagar aquestes factures.

Perquè mentre els ingressos dels espanyols s’han reduït per la crisi, el preu de l’energia s’ha disparat. La factura de la llum, principal responsable d’aquest augment, va pujar un 60% des de 2007, mentre les rendes han baixat un 8,5%, segons l’Institut Nacional d’Estadística. En conseqüència, les llars l’han de dedicar un percentatge cada vegada més alt dels seus ingressos. D’una mitjana del 4,3% el 2007 s’ha passat al 6,5 % el 2012.

Això es tradueix en famílies que passen fred a l’hivern i calor a l’estiu, habitatges amb floridura i humitat, talls de subministrament per impagament  1,4 milions el 2012, el doble que el 2006), menys diners per satisfer altres necessitats bàsiques i, el que és més greu de tot, moltes morts prematures a l’hivern.

L’Organització Mundial de la Salut ha estimat que es produeixen cada any el 30% de les morts addicionals a l’hivern, per agreujament de malalties prèvies, per exemple.

Prenent aquesta tendència, si el 2012 es van produir 24.000 morts addicionals a l’hivern, més de 7.000 d’aquestes morts s’haurien produït per aquesta raó.

Segons un estudi publicat per l’Associació de Ciències Ambientals, anomenat “Pobresa energètica a Espanya. Anàlisi de tendències”, el 17% de les llars espanyoles, uns 7 milions de persones, tenen dificultats per pagar les factures energètiques en haver de destinar més del 10% dels seus ingressos per cobrir aquests pagaments, i quatre milions, fins a un 9% de les famílies, són incapaços de mantindre el seu habitatge a una temperatura adequada en els mesos de fred. Aquesta quantitat ha augmentat en 2 milions en els últims dos anys.

L’associació apunta que la crisi i la desocupació, que ronda el 26%, han agreujat aquesta situació en els darrers anys. També assenyala que les famílies que destinen més del 10 % dels seus ingressos al pagament dels rebuts energètics han augmentat un 34% en els dos últims anys per l’efecte de la crisi i la desocupació, mentre que el nombre de persones que asseguren que no poden mantindre el seu habitatge a una temperatura adequada ha augmentat un 50% entre 2008 i 2012, i un 19% només en els dos últims anys.

Un de cada tres llars que pateix una situació d’atur pateix alhora pobresa energètica, enfront del 14 % que la patia el 2007. És a dir, un increment del 142% en cinc anys de crisi.

Els jubilats que també es troben amb dificultats per pagar el rebut de la llum i que no poden escalfar les seues llars ha passat del 13% al 21% en aquest mateix període. 

L’actitud del govern del PP espanyol davant d’aquestes esgarrifoses xifres és de cinisme i indiferència, tal i com hem vist recentment amb l’informe de pobresa publicat per Càritas.
Per al ministre Montoro i el govern del PP és impossible que a l’Estat espanyol hagen pobres, perquè les xifres de la macroeconomia indiquen que a Espanya ja s’està creant ocupació i, per tant, riquesa. I punt.
Així són de cínics, d’il.luminats, de mediocres i de inhumans. I no hi ha més cera que rascar.

Patraix, València, a 1 d’abril de 2014.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent